Repeater update

pi3raz

pi3razRepeater update

Gisteravond hebben er tussen 20.00 en 22.00 werkzaamheden plaatsgevonden aan de Zoetermeerse repeater PI3RAZ. De insteek was het aanpassen en afregelen van de repeater.

 

Na de conferentie over de velddag is de zender van de repeater om 20.15 uitgeschakeld. Hierna zijn de werkzaamheden begonnen aan de ontvangerzijde.

 

De beide Kathrein SP filters zijn nagemeten: deze bleken goed te zijn en een demping van meer dan 70dB te hebben met een doorlaatdemping van 2dB.

 

Hierna zijn de filters aan de zenderkant bekeken. Hiervan bleek een van de sperfilters verlopen te zijn. Na het afregelen van beide filters leverde dit ook weer een demping van meer dan 40dB op met een doorlaat van 0.4dB.

 

Na het uitschakelen zijn met de hand de diverse componenten op temperatuur gecontroleerd. Hierbij bleek dat de isolator bij de zender warm werd. Dat betekent dat er ergens een slechte SWR moest zijn, maar dit kan veroorzaakt zijn door het verlopen van een van de filters want in de filters van de zender was ook al een verlies van meer dan 3dB terwijl het nu na afregelen 0.4dB is en dat maakt nog al een behoorlijk verschil.

 

Tevens is de circulator nageregeld. Dit leverde ook weer een klein beetje op, maar ja, alle beetjes helpen.

 

Aan de ontvangstkant is een concessie gedaan t.a.v. de demping door achter de SP filters een extra Kathrein bandpass filter te zetten. Dit levert in de ontvangst nog een extra demping op van 0.8dB maar alle rommel die met +10dBm binnen kwam is dan ook wel weg.

 

Voor degenen die niet weten waar het over gaat een klein rekensommetje:

Als je 0dBm op je antenneconnector binnenkrijgt is dit 1mW maar 10dBm is 10mW dus 10x zoveel.

Er stonden maar liefst 3 van deze signalen op de antenne dus 3 x 10mW = 30mW + nog een aantal signalen van ± 6dBm = 4mW per stuk. Ga er maar vanuit dat er tussen de 40 en 50mW op de antenneconnector staat.

Door dit signaal begreep de ontvanger het niet meer.

 

Aangezien een slechte SWR vermoed werd is ook de antenne gemeten. Deze blijkt goed te zijn.

De kabellengte is wel ± 37M met een demping van ± 2dB. Dit is ook gelijk maar gemeten.

 

Al met al was het een hele klus maar het resultaat mag er dan ook wel zijn.

Geen ratel meer en weer gevoelig.

De volgende stap is om de Storno CQF9000 te plaatsen alleen dit heeft wat meer voeten in de aarde dan verwacht, met name het ombouwen van de besturing naar de Storno.

 

Doordat in de Storno een vijfvoudig helical filter zit kan vermoedelijk het bandpass filter wat er nu bijgezet is er weer tussenuit en dat levert weer extra gevoeligheid op.

 

Vermogen maken is één maar de ontvanger moet dan wel in verhouding zijn. Het moet zo zijn dat als je de repeater hoort je hem ook kan werken. We blijven vragen naar rapporten.