Luister naar nieuwe satellieten met SDR

delfiC3

delfiC3 Luister naar nieuwe satellieten met SDR

Met behulp van een webinterface-gebaseerde Software Defined Radio (SDR) is het nu mogelijk om naar de nieuw gelanceerde Amateur Radio satellieten te luisteren. Deze satellieten zijn op 23 januari j.l. gelanceerd.

 

Een aantal amateurs die betrokken waren bij het zeer succesvolle Delfi-C3 / DO-64 Amateur Radio satelliet project hebben een WebSDR ontvanger beschikbaar gemaakt die het luisteraars van over de hele wereld in staat stelt om signalen te ontvangen van de nieuwe Amateur Radio satellieten.

Op het AMSAT Bulletin Board laat Wouter PA3WEG weten:

We hebben een WebSDR station gerealiseerd in het Delfi-C3 commando grondstation in Delft.

Een WebSDR station bestaat uit één of meerdere ontvangers die verbonden zijn met een PC en het internet. Dat stelt gebruikers in staat om op verschillende signalen tegelijk af te stemmen.

Eén ontvanger is voor VLF ontvangst en wordt momenteel gebruikt voor het 70cm satelliet segment. Hou wel in de gaten dat we de ontvangers soms anders afstemmen om ermee te experimenteren. De URL van de ontvanger is http://websdr.pa3weg.nl/

De hardware is gebouwd door Wouter-Jan Ubbels PE4WJ.

De WebSDR software is geschreven door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM. In November 2008 is een betatest traject gestart met een paar geselecteerde stations. Zodra deze beta tests succesvol afgesloten zijn, zal de software voor het grote publiek beschikbaar gesteld worden op de website van het WebSDR project http://www.websdr.org

Met dank aan Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM voor het schrijven van de software en aan Wouter Jan Ubbels, PE4WJ voor het bouwen van de ontvanger en het beschikbaar stellen van de high sample rate sound card!