Gratis elektriciteit tanken in Frankfurt

auto

autoGratis elektriciteit tanken in Frankfurt

In het centrum van Frankfurt kunnen elektrische voertuigen sinds vorige week gratis tanken. De stroom komt van de achttien zonnepanelen die op het dak van een laadstation staan. In totaal kunnen de zonnepanelen tot 3420 kWh energie per jaar leveren. Op een zonnige dag produceren de pv-panelen tot 21 kWh, waarmee een elektrische scooter zo’n zevenhonderd kilometer af kan leggen. De kosten van 65.000 euro zijn betaald door de regionale milieubeweging en sponsoren.

 

Het tankstation is vooral bestemd voor de compacte velo-taxi in Frankfurt, omdat het station niet bereikbaar is voor auto’s. Maar ook elektrische fietsen, Segways of elektrische rolstoelen kunnen erop worden aangesloten. Ook in Nederland is inmiddels aandacht voor de elektrische voertuigen:

De gezamenlijke netbeheerders gaan zorgen voor de aanleg van een landelijk dekkend netwerk van oplaadpunten voor de eerste duizenden elektrische auto’s. Alexandra van Huffelen, directeur van Essent New Energy, kondigde dit vorige week aan op het congres ‘De introductie van de elektrische auto in Nederland’, gehouden tijdens de AutoRai.

J. Peters van Enexis, de netbeheerder van Essent, voegde daar aan toe dat die oplaadpunten op openbare, vrij toegankelijke plaatsen, bij voorkeur langs wegen komen te staan. Auto’s kunnen daar laden op zowel 230 als 400 V (voor sneller laden).

Verdere mededelingen wilden beiden niet doen. De beheerders van de elektriciteitsnetten in Nederland, waaronder Essent en Nuon, komen binnen enkele weken met nadere aankondigingen.

De elektriciteitsbedrijven tonen zich steeds actiever bij het bevorderen van elektrisch transport in Nederland, omdat ze hier een nieuwe markt zien. Van Huffelen van Essent zei dat haar bedrijf bij één miljoen elektrische auto’s jaarlijks voor 1,5 miljard euro aan stroom denkt te verkopen, en een half miljard euro kan verdienen door installatie van laadpunten.