DCF77 ‘atoom’ klok

DCF klok

DCF77 "atoom" klok

DCF klok  Op zoek naar een klok, voor in je shack, die je nooit gelijk hoeft te zetten en een nauwkeurigheid van enkele tientallen milliseconden heeft ? Met een PIC 16F628A, een HD44780 LC-display en een DCF77 ontvangst module is zo’n klok te realiseren.

DCF77 is een tijdseinzender die vanuit Mainflingen in Duitsland via de lange golf op een frequentie van 77,5 kHz met een vermogen van 50 kW een signaal uitzendt dat binnen een straal van meer dan 1500 km te ontvangen is. De zender wordt beheerd door de 'Physikalisch-Technische Bundesanstalt'.

Met een betrekkelijk eenvoudige ontvanger, zoals de DCF77 module van Conrad (Bestelnr. 64 11 38) , is het zo mogelijk een radiografische klok  te maken die binnen geheel  West-Europa  hooguit enige tientallen milliseconden afwijkt. Het tijdseinsignaal wordt afgeleid van een aantal atoomklokken. De atoomklokken op de locatie in Mainflingen worden regelmatig gesynchroniseerd met de atoomklokken van de 'Physikalisch-Technische Bundesanstalt' in Braunschweig.

Frits (“Fritzie”) Kieftenbelt laat op zijn website www.picbasic.nl  zien hoe de PIC, het display en de DCF77 module aan elkaar geknoopt moeten worden. Hier zijn ook de .hex bestanden terug te vinden om je PIC te programmeren. Er zijn verschillende varianten (1/2 regelige displays met verschillende aantallen karakters, wel/geen gong).

De basisschakeling  (zonder gong) is in een paar uurtjes te bouwen. Bij de bouw ben ik geen grote problemen tegengekomen. Hoewel…in eerste instantie leek alles goed te werken, alleen kwam de tijd maar niet in beeld. Bleek dat ik de PIC met het hex bestand van een 24 karakterdisplay had gebrand terwijl een 16 karakter display aanwezig was. Beetje dom natuurlijk. Na updaten met de juiste software  werkt alles nu naar behoren. Bij het inschakelen (“signaal zoeken, initialiseren” moet je wel even geduld uitoefenen tot alle tijd en datum bits ontvangen zijn en op de LCD verschijnen). Vergeet de weerstand van 100 ohm en de elko van 4u7 op de DCF77 module niet. De (3-aderige) kabel tussen DCF77 module en print hoeft niet afgeschermd te zijn. De DCF77 module moet zo vrij mogelijk opgesteld worden om goede storingsvrije ontvangst te garanderen.

De PIC16F628A en HD44780 display zijn prima verkrijgbaar en niet al te duur (zoek bijv. op www.ebay.de) .

 

 

Nu alleen nog alles in een kastje bouwen….
En mocht je geen zin in een soldeerklus hebben, dan kun je voor kant-en-klare DCF77 klokken bij de Kijkshop terecht Embarassed