VLF-converter

SAQ

SAQVLF-converter

Recent heeft er weer een uitzending plaatsgevonden van de VLF-machinezender SAQ uit het Zweedse Grimeton . Gewoontegetrouw vertel ik daar dan bij dat je die hele lage frequentie kunt ontvangen met je geluidskaart . Maar het kan ook anders.

 

Met een eenvoudige VLF converter die Roger G3XBM gebouwd heeft, kan je deze frequenties beluisteren op je normale ontvanger of transceiver. De converter kan ook gemakkelijk worden aangepast voor 137 kHz. Neem de gelegenheid waar om deze converter te bouwen voor bijvoorbeeld de volgende SAQ uitzending.

OK1VEN maakte een mooi filmpje over de bouw van zijn converter, door elke seconde een opname te maken. Daardoor wordt de video 25x sneller afgespeeld dan de werkelijke tijd, wat goed te zien is aan de klok op de achtergrond.

Schema  

De converter werd gebouwd voor gebruik met een FT817, maar werkt met de meeste kortegolf ontvangers. Het circuit bestaat uit een laagdoorlaatfilter dat met een SBL1 dubbelgebalanceerde mixer verbonden is die "achterstevoren" gebruikt wordt met de middenfrequent poort als de HF input, een 12MHz kristal local oscillator, een 2N2904 MF voorversterker waarvan de uitgang op 12.0172MHz (12MHz + 17.2kHz) aan de FT817 toegevoerd wordt, die weer in CW mode staat. Natuurlijk kan de keuze van het kristal afhangen van wat je in je junk box hebt. De converter werkt redelijk goed van een paar kiloherz tot ongeveer 100kHz. Voor de antenne werd de gebruikelijke draad van willekeurige lengte gebruikt die de auteur door de tuin heeft gespannen, welke afgestemd werd met de centrale verwarming als aarde.

SAQ werd ontvangen met RST559 op het QTH van de auteur (Engeland) en MSF (De Engelse tijdzender, tegenhanger van het Duitse Braunsweig op 77,5kHz) op 60kHz was RST599+. Niet nader te verklaren data signalen rond 20kHz waren RST589. 

Voor gebruik op 136kHz of in de LF NDB band moeten de waarden van het laagdoorlaatfilter aangepast worden. Zie deze link voor een on-line LC LPF waarde-berekening door WA4DSY.