Silicon Labs introduceert mechanisch afstembaar IC

Silicon Labs introduceert mechanisch afstembaar IC

Silicon Laboratories Inc., marktleider in high-performance, analog-intensive, mixed-signal ICs, brengt met de introductie van het Si4830 AM/FM ontvanger-IC de voordelen van digitale performance en integratie samen met de wereld van de mechanisch afgestemde radio's.

 

Silicon Labs’ nieuwe Si4830 AM/FM ontvanger IC reduceert product ontwikkeltijd en systeemkosten en vereenvoudigt de fabricage van een breed scala aan radio producten zoals portable radio's, boom boxen, klok- en lampradio's, speelgoed radio's en weggeef-radio's.

De Si4830 is het eerste CMOS mechanisch afstembare AM/FM radio ontvanger IC ter wereld, en biedt een complete AM/FM radio van antenne-ingang tot audio-uitgang in een enkele kleine chip. De hoge mate van integratie reduceert de hoeveelheid componenten vergeleken met bestaande ontwerpen met meer dan 80 procent. Met het gebruik van de Si4830 vervalt de noodzaak van externe microcontrollers, AM/FM filters, afstemspoelen en andere componenten, waarmee een enorme besparing op materiaal- en arbeidskosten gerealiseerd wordt. Ontwikkelaars hoeven alleen nog maar een antenne, mechanische afstemming en een aan/uit/volumeknop toe te voegen, een versterkertje en twee AAA batterijen, waarmee de Si4830 ontvanger het platform wordt voor een low-cost radio ontwerp.

Het Si4830 AM/FM IC mikt hiermee op de wereldwijde markt van radio-fabrikanten, in het bijzonder de fabrikanten in China. Als 's-werelds grootste producent van AM/FM radio's welke nog gebruik maken van traditionele analoge technieken, maakt China nog steeds meer dan 100 miljoen analoge radio's per jaar die over de hele wereld verscheept worden. Deze analoge radio-ontwerpen hebben nog steeds tientallen discrete componenten nodig en vereisen daarnaast nog veel handwerk en afstemmen tijdens het productieproces en het in elkaar zetten. De Si4830 heeft slechts ongeveer twaalf SMD-componentjes nodig die op een compact, 20x20mm enkelzijdig printplaatje passen. Dit kleine ontwerp en eenvoudige componentenopstelling reduceren de kosten nog verder en maken AM/FM functionaleit in nog veel meer producten mogelijk.

“Veel fabrikanten van mechanisch afstembare AM/FM radio's hebben geen alternatief voor de arbeids-intensieve methode van fabriceren van low-cost radio's,” zegt Dave Bresemann, manager van Silicon Labs’ broadcast producten. “Onze mixed-signal Si4830 ontvanger maakt moderne digitale radio techniek beschikbaar voor de mechanisch afgestemde radio'tjes markt, waarmee klanten in staat zijn om hun productiekosten terug te schroeven en AM/FM radio functionaliteit toe te voegen aan een breed scala elektronische consumentenproducten.”

De Si4830 ondersteunt de Europese EN55020 norm en voorziet in simpele, nauwkeurige en betrouwbare afstemming voor de FM band van 64-108 MHz en de AM band van 520-1710 kHz.

De Si4830 AM/FM ontvanger is nu beschikbaar en kost $2.10 (USD) bij aantallen van 10.000 stuks, en wordt geleverd in een 24-pins SSOP behuizing. De Si4830-DEMO demonstratie kit, ontworpen om ontwikkeling en evaluatie te bespoedigen, is beschikbaar voor een verkoop adviesprijs van $50.00 (USD). Voor meer product informatie en voor het kopen van samples en demonstratie kits kan je terecht op www.silabs.com/pr/broadcast.