Antenneregister inleiding tot belastingheffing?

mast

mastAntenneregister inleiding tot belastingheffing?

In de amateurwereld is beroering ontstaan nu blijkt dat in België het antenneregister door sommige gemeenten gebruikt wordt om belasting te heffen op de antenne(mast)constructies.

 

In de Belgische gemeente Halle wordt een belasting op "masten, pylonen en andere draagconstructies" geheven van €2500 per jaar. (Zie de website van de gemeente Halle). De motivering is als volgt:

"Deze masten, pylonen en andere draagconstructies worden als landschapverstorend ervaren en ze brengen derhalve hinder mee voor de plaatselijke gemeenschap.

Het is nog niet bewezen dat de straling afkomstig van deze masten, pylonen en andere draagconstructies onschadelijk is voor de gezondheid van de omwonenden. Lange termijneffecten kunnen nog niet onderzocht worden omdat de technologie relatief nieuw is.

Het is derhalve billijk dat deze hinder wordt gecompenseerd door een belasting.

Een belasting kan bovendien een stimulans zijn om deze masten en pylonen te beperken wat noodzakelijk is voor de goede ruimtelijke ordening van onze stad en streek. "

Aldus een deel uit het raadsbesluit van de gemeente. Het antenneregister is voor een gemeente natuurlijk een geweldig hulpmiddel om uit te zoeken waar in de stad zich antenne-installaties bevinden. Als Nederlandse gemeenten er de lucht van krijgen dat ze op betrekkelijk eenvoudige wijze de teruglopende inkomsten kunnen aanvullen met een belasting op masten en antennes, snijdt het mes voor een gemeente aan twee kanten: extra inkomsten en terugdringen van "ontsierende" constructies.

Intussen kan je je vraagtekens plaatsen bij de bedoelingen achter het antenneregister. Alleen maar registratie? Of de opmaat naar een belastingheffing?