Open Source D-star Codec2

d-star logo

d-star logoOpen Source D-star Codec2

Het DSTAR protocol is open vrij beschikbaar, en is ontwikkeld door de Japanse Amateur Radio League (JARL). Maar de AMBE voice encoder die door het DSTAR protocol gebruikt wordt is niet open, maar gepatenteerd door DVSI, Inc.

 

David Rowe, VK5DGR heeft zich tot doel gesteld een open source, gratis alternatief voor AMBE te ontwikkelen. Deze open voice codec heeft de naam Codec2 gekregen, en is op dit moment in een zeer experimenteel stadium. Een van de drijvende krachten achter codec2 is Bruce Perens, K6BP, (www.codec2.org) die zeer bekend is in de open source kringen en die een groot voorstander is van Free Software.

Wat is het probleem met AMBE?

Codec2 ontwikkelaar David Rowe, VK5DGR vertelt daarover op zijn blog: http://www.rowetel.com/blog/?p=128

"Als gevolg van de patenten en de hoeveelheid vertrouwelijke informatie dat deze codecs (AMBE) omgeeft, denk ik niet dat het mogelijk is om een open codec te maken die compatible is met deze gepatenteerde codecs. Maar het is wel mogelijk om een open source, vrij beschikbare codec te maken met vergelijkbare performance bij vergelijkbare bit rates. […] Een gratis codec helpt een groot aantal mensen en bevordert ontwikkeling en innovatie"

 

David Rowe's ontwikkelings site is te vinden op: www.rowetel.com/ucasterisk/codec2.html

Hij zoekt momenteel ondersteuning, zowel financieel als met programmeren. Vanwege financiële verplichtingen ligt de ontwikkeling momenteel even stil zodat hij met ander werk zijn rekeningen kan betalen. De resultaten van zijn ontwikkeling en de source code zijn op zijn website beschikbaar. David is te bereiken via zijn davidrowetel.com">email adres .

Een DSTAR protocol dat gebruik maakt van Codec2 Digital Voice zou de drempel om DSTAR te gaan gebruiken aanzienlijk verlagen en zal een veel groter publiek aanspreken. Zodra Codec2 stabiel en concurrerend is, biedt het een echt, amateur-ontwikkeld alternatief voor de gepatenteerde AMBE voice encoder.

Als je een bijdrage zou kunnen leveren aan de ontwikkeling van codec2 neem dan contact op met David Rowe!