Ballon payload nog steeds vermist

Ballon

ballon Alle oproepen ten spijt is de apparatuur die tijdens de radiobeurs in Friedrichshafen aan een ballon werd opgelaten, nog steeds niet terecht.

 

Daarom is nu een media-offensief begonnen in een poging de apparatuur alsnog terug te krijgen. Sinds dinsdag berichten diverse kranten en online-media over de voortgang van de speurtocht naar de verdwenen apparatuur. De ballon-werkgroep was er in eerste instantie vanuit gegaan dat de neergestorte ballon ergens aan de zuidelijke gemeentegrens van Weisslingen ZH zou liggen.

Maar in de loop van maandagavond bleek dat de payload al kort na de landing door iemand opgehaald was, vermoedelijk na uitgepeild te zijn. De ballon had om 'm makkelijk terug te kunnen vinden, een bakenzendertje aan boord. Maar die iemand heeft de doos met apparatuur noch bij de Duitse ballongroep, noch bij de voor de transpondertechniek verantwoordelijke Oostenrijkse team ingeleverd. En daarmee kan ook het vindersloon niet uitbetaald worden.

Ballongroep wil aangifte doen

«Het meest pijnlijke is de schade aan de idealen van het projectteam», zegt Michael Matthes, DL2SEK van het Duitse ballonteam. Daarnaast hebben de diverse meetapparaten in de nu verdwenen doos met apparatuur nog gegevens in hun geheugenkaarten opgeslagen die we graag nog uitgelezen hadden. En ook dat is nu niet mogelijk.

Omdat degene die de apparatuur heeft meegenomen zich nog steeds niet gemeld heeft, gaan de eigenaren van de apparatuur (de ballongroep in Duitsland en het Oostenrijkse Weltraumforum) nu aangifte doen bij de politie, in de hoop dat de doos met meetapparatuur uiteindelijk nog een keer terecht komt. Toch een trieste manier om als amateur aan je spullen te komen: door het van een enthousiast projectteam te jatten.