Geleerden niet eens over verloop zonneactiviteit

Flare

flareHet blijft maar rommelen rondom de zon. Nu we aan 2011 begonnen zijn, is het goede nieuws over 2010 dat er meer activiteit op de zon was, wat zich vertaalde in meer bandopeningen en betere propagatie voor contesters.

 

Het slechte nieuws is dat de experts elke keer de verwachting met betrekking tot de sterkte van de volgende zonnecyclus bij blijven stellen.

De laatste voorspelling van Amerikaanse geleerden is dat er sprake zal zijn van een maximaal gemiddelde van 64 zonnevlekken, wat nu in juli 2013 verwacht wordt.

En dat is heel wat lager dan de voorspelling die diezelfde geleerden drie jaar geleden deden, waarbij ze nog aangaven maxima te verwachten in de orde van 130-140 zonnevlekken.

Zoals in onderstaande grafiek te zien is, dachten de Amerikaanse geleerden dat het aantal zonnevlekken op dit moment al veel hoger zou zijn, zoals je kunt zien aan de rode lijn in onderstaand plaatje.

zonnevlekkenverwachting

Na allerlei verbroken records in de zonnecondities met 266 dagen zonder zonnevlekken in 2008 en 260 in 2009, waren de getallen over 2010 een grote opluchting voor amateurs.

In 2010 waren er slechts 51 dagen waarop geen zonnevlekken waargenomen zijn – slechts 14% – vergeleken met 70% in 2008 en 2009.

En het aantal zonnevlekloze dagen haalde de 51 alleen maar omdat december een eindspurt maakte met vlekloze dagen. De zes dagen op rij was de langste vlekloze periode sinds mei 2010.

Hoewel het lagere aantal zonnevlekloze dagen heel goed nieuws was voor radio amateurs, was het absolute aantal zonnevlekken niet echt om over te juichen, dus openingen op 15m – en in het bijzonder op 10m – waren niet zo sterk als menigeen zich uit het verleden herinnert.

Normaal duurt een zonnevlekkenminimum 15 maanden – maar we zijn nu al over de 2 jaar. We gaan zien wat 2011 ons brengt.