Niet minder dan 5 petities voor behoud RNW

RNW-logo

RNW-logo Momenteel zijn er niet minder dan vijf petities in omloop tegen de aanstaande bezuinigingen op het budged van Radio Nederland Wereldomroep. Dat meldt Iede de Vries van het actiecommittee.

 

 

Medewerkers van de Nederlandse tak van RNW startten enkele weken geleden al een petitie tegen de plannen van het management om drastisch te gaan snijden in de Nederlandse activiteiten om zo 10 miljoen euro per jaar te bezuinigen. Afgelopen week is er een meertalige website in de lucht gebracht om ook steun van luisteraars in anderstalige regio's te verkrijgen.

Maar nu blijkt dat er nog drie andere petities tegen de bezuinigingen gestart zijn. Volgens Iede de Vries is er één het initiatief van een voormalig Nederlands ambassadeur, terwijl een andere gestart is door Nederlandse bedrijven die internationaal opereren. Beide groepen benadrukken dat RNW belangrijk is voor het imago van Nederland in het buitenland.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ ) heeft eveneens een petitie gestart onder internationale nieuwsorganisaties. Hierbij wordt in het bijzonder de rol die RNW speelt bij het promoten van wereldwijde persvrijheid benadrukt.

Het actiecommittee verzamelt de resultaten van de diverse petities en zal deze aan de tweede kamer overhandigen vlak voordat de bezuinigingen besproken worden op 27 juni.

De kabinetsplannen voor de bezuinigingen op het budget van RNW worden waarschijnlijk nog deze week gepresenteerd. Bronnen binnen het kabinet melden echter dat de coalitie nog geen overeenstemming heeft bereikt over de hoogte van de bezuinigingen.