Impedantie match voor 70 cm yagi

Een vrij opgestelde halvegolf dipoolantenne heeft in het voedingspunt op de resonantiefrequentie een impedantie van ca. 70 Ω. Worden aan de dipoolantenne directors en reflector toegevoegd om er een yagi van te maken, dan daalt de impedantie in het voedingspunt significant. Voor antennes in het bereik 50…500 MHz moet je denken aan waardes tussen 25 en 35 Ω (28 Ω voor de 70 cm band). De 50 Ω impedantie van je transceiver wijkt flink af van de antenne impedantie.

Er moet aangepast worden.

 

Met twee stukken 75 Ω CATV-coax kabel exact op λ/4.v afgeknipt kun je een eenvoudige impedantie transformator maken. De kabels moeten wel exact parallel worden gemonteerd. Martin, DK7ZB laat zien hoe e.e.a. er in de praktijk uitziet.

http://www.qsl.net/dk7zb/dk7zb-match.htm

 

match voor 2m

Voor mijn 70 cm yagi heb ik zo'n match gemaakt. De lengte van de 2 stukken coax wordt voor 435 MHz:

L= λ/4*v

met L de lengte van de coax,  λ de golflengte, v = velocity factor coax (0,82 voor CATV kabel):

((300/435)/4)*0,82 = 14 cm

Kies voor de coaxkabel een type met soldeerbare (koperen) mantel. Er zijn kabels met stalen mantels in de handel waar je niet zo veel mee kunt. Voor een kwartgolf lijn (!) als impedantie transformator geldt:

Zo2 = Zin* Zuit

met

Zuit = impedantie afsluiting
Zin = ingangsimpedantie
Zo = impedantie kwartgolf lijn

Ingevuld voor 2 stukken 75 Ω parallel (37,5 Ω):

Zuit = Zo2/Zin = ((37,5)2)/50 = 28 Ω

en … 28 Ω is precies de impedantie van de 70cm yagi in het voedingspunt.

De twee 14 cm lange coaxen heb ik in een waterdichte doos (waaruit ook de stralers steken) kunnen wegwerken.

Met de yagi op zolder heb ik wat 70cm FM verbindingen met de Condor46  kunnen maken. Vnl. via repeaters (Den Haag en R' dam en stadsrepeaters Delft op 438,9375 met 'Duitse' shift van 7,6 MHz en Hilversum op 430,1125). Het richtingseffect van de yagi is nodig om de repeater in Hilversum (antennehoogte 60m op 50 km afstand) vanuit Zoetermeer te kunnen werken.

De SWR van de antenne is trouwens 1 : 1,4. Dit zou beter moeten kunnen.

Op de website van DK7ZB kun je zien dat de match ook prima voor 2m yagis
bruikbaar is. Ook bieden andere coaximpedanties (93 en 50 Ω) interessante mogelijkheden.

Afmetingen yagi bijvoorbeeld hier:

http://www.picaxe.orconhosting.net.nz/yagi433.jpg