Repeater Utrecht

Repeater

RepeaterGisteren had ik mijn wekelijkse cursus in Maarssen. Nu ik over een Baofeng beschik waar én UHF in zit én waarvan de CTCSS het wél doet, in tegenstelling tot mijn oude Kenwood TM-241 waarvan CTCSS alleen werkt als het vriest in de auto, besloot ik eens te kijken of er in de omgeving Utrecht nog repeaters leefden.

 

 

Ik schreef al eerder dat er een nieuwe repeater was in Utrecht, maar die lijkt inmiddels alweer gesneuveld . De 2m repeater deed het overigens wel, maar was niet hard in Maarssen. Dat viel dus nogal tegen.

Echter, gisteravond liep ik de hond uit te laten en intussen met mijn Baofeng te spelen. Willem PD0PYL kwam voor mij retour en merkte op dat er een nieuwe repeater in Utrecht opgesteld lijkt te zijn, naar men zegt op 83m hoogte, met de uitgang op 439.200 en -7.6MHz shift. En die zou op de achterkant van een bezemsteel nog te werken moeten zijn. Daar geloofde ik natuurlijk niets van, en we besloten de proef op de som te nemen. Frequentie in mijn Baofengetje gepriegeld, en ja hoor! Ik kon met mijn portootje lopend langs de Benthuizerplas via Utrecht met Willem werken!

Ik heb geprobeerd wat achtergond onderzoek te doen, maar meer dan een discussie op zendamateur.com kan ik er niet over vinden. De frequentie suggereert een bemande repeater, want bij mijn weten zijn er geen ATOFs afgegeven voor een UHF repeater met 7.6MHz shift en al helemaal niet met de uitgang in de DGPS band die wij op secondaire basis hebben. De repeater heeft geen CTCSS nodig, maar gaat moeiteloos open op een carrier. Hij valt overigens meteen weer af, dus is het lastig om te constateren of je 'm open krijgt. Dat moet je echt even vragen…

Het bereik lijkt dus enorm goed te zijn. Of/wanneer de repeater in de lucht is, als het een bemande repeater is, geen idee. Maar voor de time being: Doe er je voordeel mee. Hij is vanuit Zoetermeer dus uitstekend te werken.