Zendontvanger met uitsluitend dioden

tunneldiode

tunneldiodePeter DL3PB liet een door hem lang gekoesterde wens in vervulling gaan: hij bouwde een zendontvanger waarin uitsluitend diodes zitten, dus geen transistoren of andere versterkende elementen.

 

 

 

Het geheim zit 'm in het gebruik van de diodes: dat zijn niet gewone gelijkrichtdiodes zoals die meestal toegepast worden, maar tunneldiodes .

Peter schrijft daarover:

Ik wil graag een lang gekoesterde wens die pasgeleden werkelijkheid is geworden, met jullie delen; veertig jaar nadat ik een artikel onder ogen kreeg waarin beschreven stond hoe amateurs verbindingen maakten met behulp van tunneldiodes. Ik was toen een jaar of twaalf:

Ik ben er eindelijk in geslaagd een QSO via de ether te maken met mijn PARASAKI-transceiver, een 'all diode' set:  Christophe/F8DZY beantwoordde mijn allereerste aanroep op 20m tijdens de REF-contest afgelopen weekend. Ik had een uitgangsvermogen van 2mW in een tijdelijke vertikale dipool op mijn balkon. De afstand tussen onze stations is 918km – OM Christophe heeft klaarblijkelijk uitstekende oren.

Degenen die geïnteresseerd zijn in mijn woeste experimenten: zie het schema hieronder. Het schema is redelijk recht-toe-recht-aan, met uitzondering van de parametrische VXO, die afgeleid is van Mike/AA1TJ's beroemde Paraceiver ontwerp. (zie  http://fhs-consulting.com/aa1tj/paraceiver.html)

parasaki 

De lage impedantie van de tunneldiodes met hoge piekstroom maken het erg moeilijk om een echt kristalgestuurde oscillator te maken in plaats van een min of meer door het kristal gesynchroniseerde LC-oscillator, zeker op de hogere kortegolf banden.

De Parametrische VXO voorziet in een kristal-stabiel, chirp-vrij signaal ten koste van een uitgangsvermogen van slechts twee milliwatt in plaats van tien, maar met een verbazingwekkende spectrale reinheid: er is geen laagdoorlaatfilter of dergelijke maatregelen nodig. Natuurlijk klinkt het behoorlijk opwindend om een QSO te maken met een 'berg diodes' en een parametrisch gestuurd kristal, maar geloof me of niet, ik had liever de volle 10 milliwatt in de lucht gehad – aan de andere kant geeft deze oplossing de mogelijkheid om de transceiver een beetje te verstemmen ( ~ 5kHz/per xtal ), wat in de praktijk van grotere waarde bleek dan een paar milliwatt meer en gebonden zijn aan de kristalfrequentie.

De ontvanger werkt in zijn 'versterkings-loze' versie goed voor sterke signalen – maar bij het luisteren naar QRP(p) stations, helpt de redelijke versterking van de audio versterker een hoop. De comfortabele frequentieverschuiving tussen zenden en ontvangen wordt gerealiseerd door de 5µH spoel aan de LO-poort van de mixer, met slechts geringe invloed op de gevoeligheid.

.