WRC12: 500kHz toewijzing bijna erdoor

wrc12

wrc12Hans Blondeel Timmerman PB2T rapporteert voortgang in Geneve voor wat betreft een toewijzing voor amateurs van een segment in de 500kHz band. Committee 4 van de WRC-12 heeft optie 1 van agendapunt 1.23 goedgekeurd, met minieme aanpassingen aan de tekst zoals die door werkgroep 4C aangeleverd was.

 

 

Option 1 houdt in dat er een wereldwijde toewijzing voor amateurgebruik zal plaatsvinden op secondaire basis in het frequentiegebied van 472-479 kHz, met een maximaal vermogen van 1 W EIRP, waarbij een mogelijkheid opengelaten wordt voor lokale administraties om maximaal 5 W EIRP toe te staan aan stations die meer dan 800 km verwijderd zijn van bepaalde landen die hun luchtvaart navigatiebakens (non-directional bakens) tegen mogelijke storing willen beschermen.

Option 2 was NOC (no change – geen verandering – aan de bestaande regels). Na de toestemming door Committee 4 moet het document nog tweemaal voorgelezen worden in de WRC plenaire vergaderingen. Hoewel dat allemaal positief klinkt, is er wel een kanttekening te plaatsen. Administraties van landen hebben namelijk de mogelijkheid hun land toe te laten voegen aan de z.g. "footnotes" (zeg maar kanttekeningen). Landen die dat doen, zeggen met zoveel woorden dat ze de toewijzing niet uit zullen gaan voeren. De tekst op de IARU site is inmiddels enigzins afgezwakt: er staat nu "It is expected that several countries will add their names to a footnote, not allocating this spectrum for their country." Gisteren was de tekst nog wat sterker, waaruit bleek dat toch wel een groot aantal landen vanwege de angst voor storing aan hun luchtvaartbakens gebruik zullen maken van deze footnote ontsnappingsmogelijkheid.

Maar vooruit, ik moet niet kijken naar wat níét mag, maar wat er wél bereikt is, zegt Hans altijd. En dat is dat áls het mag, iedereen tenminste op dezelfde frequentie zit. Letterlijk, HI. Dat kunnen we van 70MHz niet zeggen.

Nog een opmerking: 1W EIRP (Effective Isotropic Radiated Power, ofwel het vermogen dat rondom stralend de lucht in gaat, gecorrigeerd voor alle verliezen maar ook voor eventuele antenneversterking) klinkt erg weinig, maar probeer het maar eens in de lucht te krijgen op 500kHz. Daar span je geen halve golf dipool voor in je tuin (dat zou 300 meter draad zijn). Lees de ervaringen van Albert PA0A maar eens op deze band: Albert maakt 650W om aan de 5W EIRP te komen…