Onderzoekers versturen berichtje met neutrino’s

bingbang

bingbangAmerikaanse onderzoekers hebben met neutrino's, vrijwel massaloze deeltjes die bijna met de lichtsnelheid reizen, een berichtje door een 240 meter-dikke laag steen gestuurd. Het berichtje werd binair verzonden met een deeltjesversneller.

 

 

Het onderzoeksteam wil met de nieuwe communicatietechniek letterlijk ver komen. Zo denkt de hoofdauteur van het onderzoek, Dan Stancil, dat met de techniek twee punten, waar dan ook op aarde, zonder kabels of satellieten met elkaar kunnen communiceren. Dat kan omdat de gebruikte deeltjes, de neutrino's, door alles heen gaan, zelfs door planeten. Een mogelijke toepassing is communicatie met onderzeeboten of met iets aan de andere kant van de maan, maar concrete toepassingen zullen er niet snel komen.

Om het simpele berichtje te versturen was een deeltjesversneller en een detector noodzakelijk. Omdat neutrino's heel moeilijk te detecteren zijn werd een grote hoeveelheid tegelijkertijd afgeschoten. De neutrino's werden geproduceerd met de deeltjesversneller van Fermilab, de Amerikaanse tegenhanger van CERN. Die deeltjesversneller schiet protonen af over een cirkelvormig parcours van 4km, waarbij de deeltjes uiteindelijk botsen met een doelwit van koolstof, waardoor neutrino's worden geproduceerd.

De straal van neutrino's werd in intervallen geschoten naar de Minerva-detector, die zich 240 meter onder de grond bevindt in het Fermilab-complex. Een computer werd met de detector verbonden om die intervallen te interpreteren als binaire code: 1 voor een verzonden deeltje en 0 voor een niet-verzonden deeltje. Het geheel werd vertaald en spelde 'NEUTRINO'.