Frequentie teller voor 70 MHz

count11

count11Voor mijn 4 meter transverter was ik op zoek naar een eenvoudige zelfbouw frequentieteller. Op een hamradio website uit India kwam ik een prima
tellertje tegen.

 

 

 

De counter zou tot 35 MHz moeten werken. De gebruikte PIC kan een 16F84 of 16F628A zijn. Ik heb de laatste gebruikt. De HEX code is onderaan de webpagina gegeven: http://www.hamradio.in/circuits/freq_counter_lcd.php

Veel meer is niet nodig; een 1×16 karakter HD44780 display is tegenwoordig voor een prikkie op eBay te koop. Ik betaalde hier $2,50 voor (free shipping). Verder een PIC voor nog geen 2 euro, een 4 MHz xtal  en een handjevol discrete componenten.

In no-time heb je een leuke counter met een scala van voorgeprogrammeerde IF-frequenties. Omdat ik de counter voor m'n 4 m transverter gebruik staat de IF op 0 Hz ingesteld; hij geeft alleen de zendfrequentie aan.


Circuit

Tot m'n verrassing bleek een prescaler niet eens nodig. 70 MHz wordt prima aangegeven.


De counter geeft de 4m FM oproepfrequentie aan

Eenvoudige opbouw teller

 

De teller naast de 4m eindtrap met BLY87A en BLY89A