Overheid: straling 4g ver onder de norm

4G

4GVolgens de Nederlandse overheid zorgt de uitrol van 4g-netwerken in Nederland er niet voor dat bestaande stralingsnormen worden overschreden. Dat blijkt uit tests die met een in werking zijnde 4g-mast zijn uitgevoerd.

 

 

 

Het bewuste onderzoek werd uitgevoerd door het Antennebureau in opdracht van het Agentschap Telecom, een overheidsorganisatie die zich bekommert om het gebruik van het mobiele spectrum in Nederland. Het Antennebureau heeft metingen uitgevoerd in Amsterdam rondom een werkende 4g-mast en gemeten hoeveel straling deze uitzendt.

De stralingsintensiteit, uitgedrukt in volt per meter, werd gemeten op verschillende frequenties: de 800MHz-, 900MHz-, 1800MHz- en 2100MHz-band. Daarbij bleven de gemeten waarden ver onder de gestelde normen per frequentie. Hiermee probeert de overheid waarschijnlijk aan te geven dat er aan de uitrol van 4g in Nederland geen gezondheidsrisico's kleven.

In België zorgen de stralingsnormen wel voor problemen bij de uitrol van 4g, al gaat het hierbij vooral om Brussel. De strenge normen in de Belgische hoofdstad zorgen er volgens verscheidene providers voor dat de uitrol van een dekkend 4g-netwerk niet mogelijk is. Vooralsnog hebben de meeste providers hun 4g-aanbod geconcentreerd in andere steden. Het is echter aannemelijk dat de normen op termijn worden aangepast.