Slave Stopcontact

Stopcontact

StopcontactJe kunt natuurlijk zo'n stopcontactbalk met schakelaar nemen. Of een hoofdschakelaar in je shack zetten. Maar soms is het handig om pas ergens netvoeding te hebben als een ander apparaat ingeschakeld is. Daarvoor kan je dan een Slave Stopcontact gebruiken.

 

 

Daar zijn wel toepassingen voor te bedenken. Bijvoorbeeld een lamp die inschakelt zodra je je kolomboormachine aan zet. Of de voeding van de set die aangaat zodra je de lamp op je werkbank aanzet. Mogelijkheden te over. Het schema van zo'n slave stopcontact is ontzettend eenvoudig:

schema

Het master stopcontact is de Control Socket. Als daar stroom gaat lopen, ontstaat een spanning van ca. 2V over de dioden. Daardoor gaat thyristor D7 open, en komt er spanning op de Switched Sockets te staan. Ook aan onderdelen hoeft het je de kop niet te kosten:

R1 en R2 zijn 100 Ohm 0,5W
C1 is een 100nF 630V polyester condensator
D1-D6 zijn van het type 1N5408 (Conrad nummer 140609)
D7 is een TIC225M Sensitive Gate triac (Conrad nummer 186368)

En dan natuurlijk nog wat stopcontacten. Je kunt er veilig 1000W mee schakelen zonder dat de triac in gevaar komt, en dat is voor de meeste toepassingen genoeg. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: dit werkt alleen als op de Control Socket een apparaat is aangesloten die ook helemaal uitschakelt in de UIT stand. Een lamp bijvoorbeeld. Of een boormachine. Maar als je een laptop aansluit, dan blijft de voeding daarvan bijna altijd gewoon stroom trekken, omdat in- en uitschakelen met een software bestuurd knopje gebeurt en de stroom niet onderbroken wordt. En dan blijft het slave stopcontact dus onder spanning staan. Deze schakeling bouw je voor een paar euro, dus altijd leuk om eens mee te experimenteren.