Israël krijgt 5MHz

Israëlische vlag

Israëlische vlagEn weer een land erbij: het Israëlische agentschap – het Ministerie van Communicatie – (IMOC) heeft besloten om op individuele basis tijdelijke 5 MHz/60m machtigingen uit te geven.

 

 

 

Er zijn 8 kanalen beschikbaar voor de General en Extra Class licentie houders.

De kanalen zijn ingedeeld volgens onderstaande lijst (de frequentie die je display in USB mode aan moet geven) – Voor CW 1.5 kHz hoger. Er is enige flexibiliteit ten aanzien van Digi modes met 2500 Hz van de 3kHz kanaalbreedte. Split werken is niet toegestaan.

Channel 1    5298.5    USB CW RTTY PSK
Channel 2    5330.5    USB CW
Channel 3    5357.0    RTTY PSK CW USB
Channel 4    5366.5    USB CW RTTY PSK
Channel 5    5371.5    USB
Channel 6    5398.5    CW USB RTTY PSK
Channel 7    5403.5    USB RTTY PSK CW
Channel 8    5407.0    USB RTTY PSK CW

Vermogen – 100W PEP gemeten aan de zender (dus geen EIRP)

Het doel van de Israel Amateur Radio Club is zoals altijd om te experimenteren met noodcommunicatie op de korte afstanden, en DX is als bijproduct van deze experimenten dan mooi meegenomen.

De geldigheid van de tijdelijke machtiging is van de datum van uitgifte tot miden maart 2014 maar het lijkt erop dat verlenging mogelijk is. De machtiging is op secundaire basis en uiteraard afgestemd met het spectrum committee van het IMOC welke een aantal andere relevante organisaties vertegenwoordigde.

Het IARC had enige vrijheid in de keuze van de frequenties en heeft die vrijheid gebruikt om de frequenties af te stemmen met de reeds bestaande 5 MHz/60m amateur frequenties en activiteiten. De hoop is dat als het IMOC meer vertrouwen krijgt in de 5 MHz/60m activiteiten door Israëlische amateurs op secundaire basis, er meer frequenties beschikbaar zullen komen.

Amos, 4Z1AB, de voorzitter van de Israëlische Amateur Radio Club, besloot het nieuws met te zeggen: "We zijn blij dat we op 60 meter mogen werken met de amateurgemeenschap en wensen iedereen 73 en 'Shalom' vanuit het Heilige Land".