Nederlandse amateurs door de modder

Ik was vanmiddag even over de banden aan het draaien op zoek naar nog wat leuke stations om te werken, met op de telefoon het DX-cluster standby. Zie ik ineens Marco PE9M gemeld worden als (27Mc) piraat, kennelijk naar aanleiding van iets onwelgevalligs op het Nederlandse net op 7077. En dan denk ik: Knap gedaan jongens. Zet Nederland maar weer eens wereldwijd op de kaart als een stel communicatiemongolen.

 

Sowieso moet je niet over al te veel intelligentie beschikken om op 7077 uit te komen. De hoeveelheid technische onzin die daar voorbij komt is werkelijk tenenkrommend, en het taalgebruik van een niveau waar ik me niet mee wil associëren. Maar gelukkig spreekt daar vrijwel niemand CW en dus kom ik die "amateurs" maar zelden elders op de band tegen. En eveneens gelukkig verstaat men in het buitenland – op België na misschien – geen woord van wat daar allemaal gezegd wordt.

Anders wordt het als dat soort non-amateurs hun gebrek aan beschaving gaan etaleren via het DX-cluster. Ik heb al eens meer geschreven dat een DX-cluster precies datgene is waar de letters DX voor staan: Verre afstanden, dan wel zeldzame locaties. Het is géén logboek, niet bedoeld om vetes uit te vechten en ook niet om te zelfspotten. En in de rest van de wereld is er echt geen hond in geïnteresseerd dat PD0XXX op 40m een verbinding gemaakt heeft met PD0YYY op 30km afstand.

Laten we ons wel realiseren dat de hele wereld meekijkt op een DX-cluster. Daar vecht je dus geen vetes uit. Misschien dat we gewoon maar weer €50 per jaar moeten gaan betalen voor onze machtiging, maar dat we dan wel weer een agentschap telecom krijgen dat iets doet aan dit soort mislukte piraten met vergunning. Veel te grote vermogens, buiten de toegestane frequenties werken, er is niemand meer die er op let. En intussen fronst men in het buitenland de wenkbrauwen bij dit soort praktijken.

Willen we onze machtiging waard zijn, dan dienen we die te koesteren. Niet als een soort eencelligen onze verbale diarree uitstorten op de banden. Dat doe je maar in de kroeg. In de tussentijd: mijdt 7077 als je bloeddruk je lief is. En gebruik het cluster waar het voor is: DX. Niet meer en niet minder.

73 de Frank PA3CNO