Wervelantennes voor ultrasnel datatransport

wervelmini

wervelminiOnderzoekers van het Duitse onderzoekscentrum HZDR (Helmholtz Zentrum Dresden-Rossendorf) hebben met collega’s van het Zwitserse Paul Scherrer Instituut driedimensionale magnetische wervels ontdekt waarmee antennes voor supersnel datatransport zouden kunnen worden gemaakt.

 

 

Tot nu toe werden magnetische wervels alleen in tweedimensionale (nano-)magneetschijven waargenomen. Door het aanleggen van een gelijkspanning kan met deze wervels elektromagnetische straling worden opgewekt, maar deze is niet stabiel. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat door twee magneetschijven op elkaar te stapelen met een isolerende laag ertussen een driedimensionaal wervelsysteem wordt gevormd. Hiermee kan stabiele elektromagnetische straling tot in het gigahertzbereik worden opgewekt. Deze straling kan vervolgens voor supersnel datatransport in mobiele telefoonnetwerken of WiFi-netwerken worden gebruikt.

De dunne magneetschijven werden bij het HZDR met elektronenstraal-lithografie van een tussenlaag van rhodium voorzien. Vervolgens werden de magnetische wervels met de synchrotron lichtbron van het Paul Scherrer Instituut zichtbaar gemaakt. Hierbij werd een raster-transmissie-röntgenmicroscoop gebruikt waarmee de magnetisatierichtingen met een oplossend vermogen van 20 nm werden weergegeven. De onderzoekers gaan deze testopstelling nu gebruiken om de antenne-eigenschappen van de gestapelde magneetschijven exact in kaart te brengen.