40 GB/s WiFi-netwerk over een kilometer

wifi

wifiOnderzoekers aan het Karlsruhe Institute of Technology in Duitsland hebben een nieuw snelheidsrecord op het gebied van draadloos netwerken gevestigd: op een afstand van één kilometer werd een overdrachtsnelheid van maar liefst 40 GByte/s behaald.

 

 

De technologie werkt op een frequentie die een honderdvoud hoger ligt als die van reguliere draadloze netwerken en wordt niet zozeer beschouwd als concurrentie van, maar meer als aanvulling op bedrade glasvezelnetwerken. De hoge doorvoersnelheid moet breedbandnetwerken in landelijke gebieden mogelijk gaan maken, waar bekabeling kostentechnisch niet uitkan, of die vanwege andere omstandigheden lastig bereikbaar zijn.

Om de hoge snelheid van 40 GByte/s te kunnen realiseren, maakten de onderzoekers gebruik van een netwerksignaal met een frequentie van 240 GHz. Een interessant gevolg van deze golflengte is dat de benodigde elektronische schakelingen en antennes zeer compact uitgevoerd kunnen worden. Zo hebben de ontvangst- en zendchip afmetingen van slechts 4 x 1,5 mm en kunnen ze overweg met frequenties tussen de 200 en 280 GHz. Binnen dit frequentiegebied blijkt de atmosfeer voor relatief weinig demping te zorgen, wat volgens de onderzoekers resulteert in betere netwerkprestaties dan bij alternatieve oplossingen die van een optische technologie gebruik maken.
Hoewel de behaalde resultaten al behoorlijk indrukwekkend te noemen zijn, zijn er nog diverse verbeteringen door te voeren, zo stellen de wetenschappers. Door middel van multiplexing, waarbij het datasignaal gemoduleerd wordt over meerdere kanalen, moet de bandbreedte nog aanzienlijk kunnen toenemen. Vooralsnog is echter onduidelijk wanneer de nieuwe vindingen daadwerkelijk in de praktijk toegepast kunnen gaan worden.