Onderzoekers verbeteren draadloos diepzeenetwerk

Wifi tower

Wifi towerOnderzoekers van de universiteit van Buffalo hebben een nieuw protocol ontwikkeld voor het onder water verzenden van data door sensornetwerken naar laptops, smartphones en andere draadloze apparaten.

 

 

Wereldwijd gebruiken organisaties voor nautisch onderzoek akoestische golven voor de communicatie met sensoren die zich onder water bevinden. Sensoren op de zeebodem sturen akoestische golven naar boeien, die ze omzetten in radiogolven en doorsturen naar satellieten. Die sturen de radiogolven vervolgens naar computers op het land.

Dit werkt traag en omslachtig omdat elk systeem een andere infrastructuur heeft, vond Tommaso Melodia, leider van een project bij de universiteit van Buffalo om tot een enkel framework te komen. Zijn team is erin geslaagd om sensoren onderwater direct en realtime met laptops, smartphones en andere mobiele apparatuur te laten communiceren. In zijn onderzoeksdocument beschrijft Melodia dat de architectuur compatibel is met het tcp/ip-protocol en dat zowel ipv4 als ipv6 ondersteund worden. De stack zou op diverse besturingssystemen bruikbaar zijn en de bestaande onderwatermodems zouden bovendien er eenvoudig op aan te passen zijn.

De optimalisatie voor onderwaterwerking ligt bij een adaption-laag, die tussen de datalink- en de netwerklaag ligt en voor headercompressie en datafragmentatie zorgt. Dit zou netwerken veel beter bestand maken tegen de vertraging van signalen onderwater.

Het raamwerk gaat onder andere bij tsunami-waarschuwingen en het monitoren van vervuiling in de oceanen van pas komen. Daarnaast zien de onderzoekers toepassingen bij het monitoren van vissen en zoogdieren die in de zee leven.