Marconi was slachtoffer van “hacker”

Marconi

MarconiIn de aanloop naar de viering van de geboortedag van de Italiaanse uitvinder Guglielmo Marconi op 26 april, duikt een verhaal op dat verslag doet van een verstoring van een van zijn eerste demonstraties waardoor hij ernstig in verlegenheid werd gebracht.

 

 

Een nieuw boek, Pranksters: Making Mischief in the Modern World, geschreven door Kembrew McLeod en uitgegeven door de New York University Press, herinnert ons aan die gebeurtenis waarbij Guglielmo Marconi betrokken was.

Volgens het boek werd in 1903 een demonstratie van draadloze telegrafie overgenomen door een onruststoker. Marconi probeerde zijn gepatenteerde radiosysteem voor het verzenden van beveiligde privé berichten te verkopen. Iedereen zat er klaar voor in een ruimte in Londen.

Maar net voordat de ontvanger een demonstratie uitzending zou ontvangen, kwam de draadloze telegraaf tot leven en ontving de woorden "Rats Rats Rats" (ratten – red.). Daarna volgde een paar rijmpjes, waardoor de hele demonstratie een ramp werd.

Later verklaarde een bekende goochelaar, Nevil Maskelyne, die ook bekend was in de wereld van de draadloze telegrafie en die een bekend lasteraar van Marconi was, aan verslaggevers dat hij aan wilde tonen dat het systeem zo lek was als een mandje, waarmee hij Marconi een gevoelige slag toebracht. Met enige fantasie is Nevil Maskelyne daarmee als een van de eerste hackers te beschouwen.

Onder de International Marconi Day stations van dit jaar zijn stations uit Oostenrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, IJsland, Italië, Zweden, Engeland en Amerika.

Het enige station in Oceanië zit bij de Hornsby and Districts Amateur Radio Club VK2IMD. De link naar Marconi is dat hij de eerste berichten van Engeland naar Australië verzond, welke ontvangen werden in Wahroonga, vlak bij Hornsby in Australië.

Deze berichten werden verstuurd van vlak bij Caernarfon in Noord West Wales, namens de Australische eerste minister Billy Hughes en zijn minister voor de marine, Sir Joseph Cook, die net de troepen in Frankrijk bezocht had.

Voor details van de deelnemende stations zie: http://g4usb.net/IMD/award-stations/