Telecomproviders verhuisd

cellphone

CellphoneHet afgelopen jaar heeft er in telecomland een revolutionaire verhuizing plaatsgevonden waar de klanten vrijwel niets van gemerkt hebben. De drie telecomaanbieders die eind 2012 frequenties verwierven voor onder meer 4G hebben -ondersteund door Agentschap Telecom- frequenties gewisseld. Hiermee is de grootste ombouwoperatie in de geschiedenis van de mobiele telefonie afgerond.

 

Eind 2012 hebben KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 tijdens de 4G veiling, vergunningen verworven om tot 2030 mobiele telefonie en internet aan te kunnen bieden. Met deze vergunningen kunnen de klanten zowel bellen als internetten via 2G, 3G en 4G. Omdat KPN, T-Mobile en Vodafone na de veiling alle op een ander plekje in de frequentiebanden terecht zijn gekomen, moesten zij voor een groot deel hun ‘oude’ frequenties onderling ruilen.

Puzzel

Dat was een enorme puzzel, omdat de bestaande dienstverlening tijdens de frequentieruil onverminderd in stand moest blijven. Agentschap Telecom heeft in dit proces een faciliterende rol gespeeld door de operators te ondersteunen bij het opstellen van afspraken over deze verhuizing. Bovendien heeft het agentschap de hele operatie in de praktijk gemonitord met hun landelijk opererend meetnetwerk.

Het ging daarbij om al bestaande frequentievergunningen in de 900 en 1800 MHz band die gebruikt werden voor GSM. Vooraf werd ingeschat dat dit een uiterst complex traject zou worden. Agentschap Telecom hanteerde als uitgangspunt dat de continuïteit van de bestaande dienstverlening niet in het geding mocht komen. In goed overleg tussen KPN, T-Mobile en Vodafone met het agentschap zijn er operationele afspraken gemaakt. Dankzij de goede samenwerking tussen alle partijen is de betrouwbaarheid van de telecommunicatie in Nederland niet in gevaar geweest. De hele verhuizing van frequenties is deze week succesvol afgerond.