Franse studenten mogen ARISS verbindingen maken

ARISS-logo

ARISS-logoFranse studenten hebben eindelijk toestemming verkregen om zelf direct verbindingen te maken met de astronauten aan boord van het International Space Station.

 

 

Tot nu toe was het Franse AT daar erg pietluttig in. Tijdens een direct ARISS school contact moest de amateur die het station bediende de vragen oplezen die de studenten voorbereid hadden. De kinderen zelf was het niet toegestaan om in de lucht te komen. En zelfs dan nog werd het beschouwd als het doorgeven van berichten van derden, maar werd dat oogluikend toegestaan door het Franse AT.

Met ingang van 16 juli kwam daar verandering in, toen de Franse staatssecretaris voor Digitale Zaken, Axelle Lemaire, reageerde op het verzoek van de Deputy van de provincie Haute-Vienne, Daniel Boiserrie, waardoor Franse studenten nu zelf rechtstreeks deel mogen nemen aan ARISS schoolcontacten. Dit dan wel onder supervisie van een gelicenseerd radio amateur (maar dat is overal zo).

Sinds het allereerste begin van de amateurradio in de ruimte staan de meeste Europese landen het toe dat studenten rechtstreeks verbindingen maken tijdens ARISS schoolcontacten, onder begeleiding van een gelicenseerd amateur. Tot nu toe was Frankrijk de enige uitzondering. Ondanks jaren en jaren van lobbyen, hadden Franse schoolkinderen geen rechtstreeks toegang tot de microfoon voor directe amateur radio communicatie met het ISS. Door de brief van de staatssecretaris voor telecommunicatiezaken is daar verandering in gekomen.

Op dit moment is nog niet bekend wat het eerste directe contact gaat worden…