Nieuwe landen op 4m

Moxon voor 4m

Moxon voor 4mEr komen steeds meer landen bij op 70MHz. Ook in Frankrijk loopt sinds kort een discussie om een stuk 70MHz vrij te geven aan radio amateurs. En sinds enige tijd is ook EA9/Ceuta op 70MHz QRV.

 

 

Daar schrijft Mike Bosch, ZS2FM, over in de "VHF+UHF+Microgolf“-Nieuwsbrief. In Finland plant de lokale telecommunicatie-autoriteit Ficora met ingang van de volgende toewijzingsprocedure het stuk van 70.175 tot 70.225 MHz aan radio amateurs ter beschikking te stellen. Maar ook nu zijn Finse stations al in dit gebied actief, alleen is daar nu nog een bijzondere toestemming voor nodig. Bij de nieuwe toewijzing wordt die bijzonder toestemming dus overbodig. Tot voor kort was het aangegeven frequentiesegment landelijk in gebruik door jagers, volgens Gerd Latzin, DL2SB/OH5SB. Met de nieuwe toewijzing zou in in Finland dan het hele stuk van 70 tot 70,3 MHz permanent voor amateurs beschikbaar zijn.

In Duitsland heeft het Bundesnetzagentur het stuk van 70.000 tot 70.030 MHz vrijgegeven van 2 juli tot 31 augustus – en die periode eindigt dus binnenkort. In de CQ DL-rubriek "UKW-Rundschau“ schrijven Daniel, DM3DA, en Jürgen, DB1WT, over hun experimenten. Er werd gewerkt met een Delta-Quad-Antenne en een transverter met een K2 als achterzet. Op 20 juli werd gewerkt met o.a. OH6PA (Locator KP02PL, 1527 km afstand), OH/DB5KN (KP20DV, 1523 km) en OH2MA (KP31MA, 1612 km). OH/DB5KN werkte met een HB9CV-antenne en 4 W vermogen. "Zijn signaal was goed te nemen. Zo wordt VHF werken weer leuk“, zegt DM3DA, in UKW-Rundschau.

Het einde van het seizoen nadert, dus als je nog verbindingen wilt maken op 4m moet je niet te lang wachten. Na de eerste enthousiaste QSO's na het vrijkomen van de band lijkt de activiteit behoorlijk teruggelopen op 4m. Dus gebruiken, die transverter of omgebouwde set!