FCC duikt in afluisterapparatuur voor mobieltjes

Stingray

StingrayDe Amerikaanse versie van het AT, FCC,  heeft een werkgroep in het leven geroepen welke onderzoek gaat doen naar het illegale gebruik van apparaten die zich voordoen als een zendmast voor mobiele telefonie en die gebruikt worden voor het afluisteren van gesprekken en data.

 

Een heel bekend apparaat van dat soort is de "StingRay," die gemaakt wordt door het in Florida gevestigde bedrijf Harris Corporation, en waarvan het bestaan en de specificaties geheim zijn ondanks dat het op grote schaal gebruikt wordt door overheidsdiensten.

Maar de overheid is niet de enige gebruiker. Staatsman Alan Grayson uit Florida is bezorgd dat criminelen en spionnen de StingRays of soortgelijke apparaten eveneens gebruiken, en dat de mobiele infrastructuur in Amerika gevaar loopt — dus schreef hij een brief naar voorzitter Tom Wheeler van de Federal Communications Commission met het verzoek daar eens naar te kijken.

Wheeler antwoordde daarop dat hij onlangs een werkgroep opgericht had die "onmiddellijk stappen gaat ondernemen om het illegale en ongeoorloofde gebruik van IMSI catchers tegen te gaan", zoals de apparaten in het officiële circuit genoemd worden.

Maar behalve deze mededeling wordt er in de praktijk maar weinig gedaan om deze zwakheden in de mobiele netwerken te bestrijden. Misschien dat Grayson daar meer over kan zeggen zodra zijn werkgroep hem informeert over de voorgang van het onderzoek.

Echter, noch Grayson noch Wheeler hebben het over de uiterste geheimhouding waaronder de overheidsdiensten zelf deze apparaten gebruiken — iets waar het grote publiek de laatste jaren al steeds meer vraagtekens bij zet…