Brazilië rekt FM-band op

Braziliaanse vlag

braziliaanse vlagDe FM Radio Data System (RDS) site meldt dat sommige landen plannen hebben om de FM omroep band een beetje op te rekken.

 

 

Brazilië bijvoorbeeld is van plan om de band naar beneden tot 76 MHz te laten lopen terwijl Peking zelfs een ondergrens van 64 MHz ambieert. Bye bye 4m band…

De RDS post zegt daarover:
Vraag over de FM-band uitbreiding in Brazilië en andere landen: Naar aanleiding van een vraag die gesteld werd door een van de forum leden, is contact opgenomen met de Braziliaanse versie van het AT, ANATEL, die de plannen voor het uitbreiden van de FM-band naar 76 MHz bevestigde. Dit was zelfs feitelijk al besloten. Er werd opgemerkt dat er dan problemem komen met RDS in het gebied 76-87.5 MHz, omdat er geen AF codes gedefineerd zijn voor dat segment. Maar dat probleem kan opgelost worden met RDS 2.0. Er werd tevens opgemerkt dat China van plan is om FM radio toe te staan tot 64 MHz, eveneens een zaak die door RDS 2.0 opgepakt moet worden.

Lees het RDS artikel op
http://www.rds.org.uk/2010/2014-Forum-Meeting.htm

Hier gaan we als amateurs natuurlijk niet vrolijk van worden. Zijn we juist overal bezig om die aardse TV-stations uit "onze" 4m-band te krijgen, gaan er een paar landen de FM-band uitbreiden in dat gebied. Maar ja, al eerder is gebleken dat commerciële belangen voor amateurbelangen gaan. En wie betaalt, bepaalt.