Marriott hotels willen WiFi blokkeren

WiFi dinges

WiFi dingesWeer een gevalletje commerciële frequentie-uitbuiting: Radio amateurs in Amerika komen in verzet tegen een petitie van een paar hotelketens, gericht aan de Federal Communications Commission (het Amerikaanse AT), waarin ze vragen om het recht om Wi-Fi Hotspots die in hotels gebruikt worden, te mogen "managen".

 

 

In oktober legde de FCC het Marriott een boete op van $600k voor het blokkeren van persoonlijke Wi-Fi netwerken in haar Gaylord Opryland Hotel en Convention Center in Nashville, Tennessee. Intussen vroeg de hotelier een bedrag oplopend tot $1.000 voor toegang tot de eigen Wi-Fi systemen.

Maar nu vragen Marriott en de hotelwereld aan de FCC toestemming om deze praktijken voort te zetten, met als argument dat die losse Wi-Fi spots gebruikt kunnen worden om storing te veroorzaken aan het hotelnetwerk of zelfs om deze te hacken. En dus zouden deze hotspots beschouwd moeten worden als laagvermogensapparaatjes (soort ISM apparaten), waardoor ze uitgesloten zouden moeten worden van de anti-storingsregels. De FCC bestudeert nu het verzoek, waarop door verschillende advocaten van radio amateurs reeds commentaar geleverd is. Hier is zo'n commentaar:

“Wij verzoeken dringend dit verzoek tot het verstoren van gasten-Wi-Fi en -Mi-Fi netwerken af te wijzen, omdat daarmee de aanvragers publieke toegang tot legale, veilige en betrouwbare internetdiensten blokkeren alleen om zelf langzamere, duurdere en onbetrouwbaarder verbindingen in rekening te kunnen brengen, waarmee aanvragers een monopolie krijgen op het leveren van diensten met lagere kwaliteit.

2.4Ghz en 5Ghz frequenties die voor WIFI gebruikt worden, vallen in de 13cm en 5cm Radio amateur banden. Dit verzoek zou hinderlijke storing door de aanvragers legitimeren en als zodanig de FCC regels overtreden en daarom niet toegestaan moeten zijn.”

Hier is een meer gedetailleerd protest van een gelicenseerd amateur:

“Mijn grootste zorg is dat de door de aanvragers gewenste oplossing geen onderscheid kan maken tussen hotspot uitzendingen en uitzendingen van amateurs die de 802.11 standaard gebruiken voor hun uitzending. Waar de FCC duidelijk wenst dat frequenties gedeeld worden door de twee gebruikersgroepen, ben ik van mening dat het niet de bedoeling is dat een van de twee gebruikers compleet bepaalde uitzendtypes blokkeert in een gegeven gebied (en al helemaal niet om diensten aan te kunnen leveren ten koste van een andere dienst).”

Je moet in dit verband ook bedenken dat in Amerika – veel meer dan in het dichtbevolkte Europa – te allen tijde rekening wordt gehouden met rampen, en er veel potentiële noodnetwerken in allerlei soorten en maten zijn (dus ook 802.11 mesh netwerken) waarvan je graag enige zekerheid wilt hebben dat ze ook werken als je ze nodig hebt. Daarnaast is het natuurlijk van de gekke dat je een fortuin zou moeten betalen voor de hotel-WiFi terwijl de Hotspot op je eigen telefoon geblokkeerd wordt. Het is te hopen dat dit nooit of te nimmer toegestaan wordt.