Full duplex op 1 frequentie

Iets wat straalt

Iets wat straaltDe verhalen en theorieën waren er al lang, maar de praktijk bleef achter. Tot nu. Technische wetenschappers uit het Engelse Bristol demonstreerden zenden en ontvangen op één frequentie – tegelijkertijd!

 

 

Het zenden en ontvangen op dezelfde frequentie, tegelijkertijd, wordt gedemonstreerd door de Engelse Universiteit van Bristol in een nieuw YouTube filmpje.

Het gebruikte systeem werkt op 900MHz en 1800MHz met exact dezelfde apparatuur.

Er zijn meerdere bedrijven die aan deze techniek werken, die ook wel full duplex radio wordt genoemd. Deze technologie wordt traditioneel gezien als uitermate moeilijk – zo niet onmogelijk – te implementeren.

Echter, wat het nu kennelijk mogelijk maakt zijn de verbeteringen in de signaalverwerking, waardoor het mogelijk is geworden om het storende zendersignaal af te trekken van het ontvanger signaal.

Een van de eerste patenten voor full duplex werd al in 1980 ingediend door het Engelse elektronica-, defensie- en telecombedrijf  Plessey, en betrof een gevechtsradio repeater die van deze techniek gebruik maakte. Dit werd "Groundsat" genoemd en was in gebruik bij het Engelse leger. Er is ook een patent ingediend door de Universiteit van Bristol in de 90-er jaren.

Lees meer en zie de video hier:
http://www.theregister.co.uk/2015/08/13/full_duplex_radio_tech_bristol_uni/