Ook Hongarije op 5MHz

Hongaarse vlag

Hongaarse vlagDe Hongaarse versie van het AT, NMHH (The National Media & Infocommunications Authority – Hungary) heeft op voorspraak van de Hongaarse nationale radio amateur vereniging MRASZ tijdelijke machtigingen uitgegeven voor het werken in de 5350 – 5450 kHz band op secundaire basis voor het doen van propagatie onderzoek.

 

De machtigingen zijn geldig gedurende drie maanden en kunnen opnieuw aangevraagd worden aan het einde van de periode. Alle modes zijn toegestaan met een maximum vermogen van 100W (gemeten aan de transceiver uitgang) met een nominale maximale bandbreedte van 3 kHz.

Hongaarse amateurs moeten hun aanvraag indienen via hun club MRASZ, die dan alle details verzamelt en vervolgens doorstuurt naar NMHH en die geven dan de machtiging af. Er worden activiteitendagen geregeld en er staat een CW baken op 5357 kHz, momenteel met de call HA7SO, maar dat gaat binnenkort gewijzigd worden in HG7BHB.

De Hongaarse amateurs zijn zich ervan bewust dat hoewel hun machtiging hen toestaat om een frequentieband te gebruiken, er verschillende landen zijn die kanaaltoewijzingen hebben op 5 MHz en daar zullen ze rekening mee houden. Momenteel zijn er zo'n 20 – 30 vergunningen afgegeven.

Men hoopt dat de situatie in de loop van dit jaar een meer permanent karakter krijgt.

(Info: met dank aan Laszlo, HA7PL, secretaris van MRASZ)

Daarmee loopt de Hongaarse toewijzing parallel aan de Nederlandse, als alles doorgaat. Dat gezegd hebbende: John PA0ETE reageerde nog op mijn schrijven. Het klopt allemaal inderdaad, op het puntje na dat de VERON iets te optimistisch was over hoelang het nog duurt. John heeft hierover contact gehad met het AT, en die denken dat het eind september wordt, en als het tegen zit, de tweede week van oktober.

En het gaat inderdaad over het bandje 5350-5450kHz, net als bij de Hongaren. Als het bij de WRC in november allemaal goed gaat, kan daar aan de onderkant nog 100kHz bij komen. Andere details zijn dat het all mode wordt (en dat is ook niet standaard in alle landen) en het gereduceerde vermogen is ook bekend gemaakt: dat wordt 100W in plaats van de gebruikelijke 400W (zo gereduceerd vind ik dat overigens ook weer niet -red.

Nog even geduld dus!