ISS CubeSats actief

Ook zo'n vliegend melkpak

Ook zo'n vliegend melkpakTwee Deense CubeSats met aan boord amateur radio apparatuur zijn afgelopen maandag 5 oktober om 1405 UTC (1605 MEST) met succes in de ruimte gebracht vanuit het International Space Station (ISS)

 

 

Ze waren al op 19 augustus naar het ISS gebracht, de twee CubeSats AAUSat-5 en GomX-3, en ze zijn vanuit het ISS in de ruimte gezet via de luchtsluis in de Japanse Kibo module met de Kibo robot arm.

Na het in de ruimte brengen begonnen de CubeSats met het zenden van signalen naar de aarde en die kunnen opgevangen worden door iedereen die over normale amateur radio apparatuur beschikt. De frequenties waarop je ze kunt horen zijn:

• AAUSat-5 – 437.425 MHz met elke3 minuten een 30 WPM CW baken en elke 30 seconden 9600 bps GMSK packet
• GomX-3    – 437.250 MHz met 1200-9600 bps GMSK data gebruik makend van het CSP protocol

AAUsat-5 is een 1-Unit CubeSat die gemaakt is door studenten van de universiteit van Aalborg. De belangrijkste doelstelling is het testen van een verbeterde ontvanger voor het detecteren van Automatic Identification System (AIS) signalen zoals die door schepen uitgezonden worden. Op aarde hebben deze signalen maar een beperkt bereik, voornamelijk gebaseerd op schip-naar-wal en schip-naar-schip communicatie, waardoor grote delen van 's-werelds oceanen geen dekking hebben. Maar de signalen reizen natuurlijk ook naar boven, tot boven de aardse atmosfeer en dat opent de mogelijkheid voor wereldwijde monitoring.

GomX-3 is een 3-Unit CubeSat met als doel het demonstreren van nieuwe radio technieken. Een herprogrammeerbare software-defined radio ontvanger onderschept L-band spot beams vanuit telecommunicatie satellieten in geostationaire baan, wat onafhankelijke metingen van hun signaalsterkte en -kwaliteit oplevert. Deze onvanger kan ook geschikt gemaakt worden voor ontvangst van elk willekeurig ander L-band signaal, zoals navigatie satelliet signalen of radar bundels.

Een ontvanger pikt ook Automatic Dependent Surveillance – Broadcast (ADS-B) signalen op die automatisch uitgezonden worden door burgerluchtvaart vliegtuigen, waardoor een overzicht van regionaal luchtverkeer gemaakt kan worden.

Daarnaast is er een hoge-snelheids X-band zender aan boord, ontwikkeld door Syrlinks. Het CNES X-band grondstation in Kourou, Zuid Amerika, zal gebruikt worden om de link te demonstreren.

De GomX-3 amateur radio apparatuur gebruikt een NanoCom AX100 UHF transceiver met een ANT430 antenne.

Mineo Wakita JE9PEL in Japan rapporteert dat hij op 5 oktober het GomX-3 baken in Japan ontvangen heeft tussen 1505-1510 UTC en Luciano Fabricio PY5LF meldt dat hij GomX-3 in Brazilië gehoord heeft om 1605 UTC. Jan van Gills PE0SAT in Nederland hoorde AAUSat-5 om 1800 UTC.

De twee satellieten hebben een levensverwachting van ongeveer 7 maanden voordat ze in de aardse atmosfeer zullen verbranden.

GomX-3 telemetrie baken
https://www.dropbox.com/s/x4mipoz9gmqhlib/GOMX3_Beacon.pdf

AAUSat-5 telemetrie baken
http://www.space.aau.dk/aausat5/index.php?n=Main.HamInfo

AMSAT-UK http://amsat-uk.org/
Twitter https://twitter.com/AmsatUK
Facebook https://facebook.com/AmsatUK