Rusland dreigt internet te saboteren

putinHet internet is tegenwoordig een cruciaal stukje infrastructuur, maar de meeste internationale verbindingen zijn afhankelijk van een een verbazingwekkend klein aantal onderzeese kabels. En Rusland, als instabiele grote broer van alle naties, trekt weer eens de aandacht door deze kabels te bedreigen zonder te zeggen dat ze ze bedreigen…

 

 

Volgens de New York Times heeft Rusland spionageschepen en onderzeeërs gevaarlijk dicht in de buurt van onderzeese kabels, en werkt vermoedelijk aan een plan om deze kabels door te snijden, waarmee kritische verbindingen in het westen behoorlijke vertraging op zouden kunnen lopen.

Het doorsnijden van een kabel is in de cyber oorlog gelijk aan het laten vallen van een atoombom. De laatste keer dat kabels doorgesneden werden, per ongeluk, veroorzaakte dat wereldwijd problemen. Het vervangen van een kabel is geen makkelijk klusje zoals je je hunt voorstellen, dus het doorsnijden van kabels kan gezien worden als de opmaat naar een complete oorlog.

Als gevolg van economische problemen in eigen land, is Rusland naarstig op zoek naar successen om de aandacht op te vestigen. Het probleem is natuurlijk dat deze “successen” neigen naar situaties zoals wat zich nu in de Oekraïne afspeelt, het uit de lucht blazen van burgerluchtvaart toestellen en vervolgens tegenwerken van strafrechtelijke vervolging, het uitdagen van de Amerikaanse marine in de hoop een reactie uit te lokken, het op een of andere manier proberen de Syrische burgeroorlog nog erger te maken, en roepen dat Amerika ziekenhuizen bombardeert: dat zegt toch wel iets.

Maar laten we duidelijk zijn. Als Rusland de confrontatie met de rest van de wereld zoekt, en dat is precies wat het doorsnijden van kabels zou doen, dan verliezen ze. Iedereen weet dat. Poetin kopieert hier een Noord Koreaans draaiboek en hoopt dat door hier mee te dreigen, hij tegemoetkomingen krijgt in de vorm van concessies, of oplopende olieprijzen, voordat zijn financiële reserves uitgeput zijn. Dus gaat hij niet opzettelijk kabels doorsnijden. Aan de andere kant: hij viel ook niet de Oekraïne binnen met als doel onschuldige mensen uit de lucht te schieten, dus misschien moet je er toch maar voor zorgen dat je het internet in de gaten houdt en de accu's onder de werkbank geladen zijn voor als communicatie terug moet vallen op de enige betrouwbare manier van communiceren: Radio.