Contesten…

contest

contest1Dit weekend had ik voor het eerst in lange tijd geen verplichtingen, en tot mijn grote vreugde viel dat samen met een lage K-index, wat eindelijk eens wat betere condities op de hogere banden beloofde. Een ideale combinatie om te zien of ik met mijn Spoetnik transceiver eens wat verder kan komen dan Hazerswoude.

 

 

De vreugde was van korte duur. Ik schakelde mijn Spoetnik in en hoorde minimaal 4 stations "CQ TEST" roepen. Ah nee!! Weer een contest. Onder de amateurs die ik hoorde in het bandje dat de direct conversie ontvanger doorliet, hoorde ik een bekende uit de regio. Ik stuurde de amateur in kwestie een WhatsApp met de vraag of het nou echt nodig was om te gaan zitten contesten op precies de QRP frequentie van de 15m band. Het antwoord was: "Yep, ARRL DX CW contest, rete druk. Misschien maar een Spoetnik lanceren op de WARC banden."

Met andere woorden: Wij willen onze hobby op onze manier beoefenen, en als je daar niet mee kunt leven hoepel je maar op naar banden waar contesten niet mag.

Tot hier en niet verder. Ik hoor niet tot het selecte gezelschap van renteniers, werkelozen of gepensioneerden die alle tijd van de wereld hebben om in de shack te gaan zitten als het ze uitkomt. Integendeel: in plaats van al twee jaar met VUT te zijn mag ik dankzij onze fantastische regering nog acht jaar door. Althans, volgens de huidige regels. Elke keer als ik er bijna ben, schuiven ze de datum weer op. Net een ezel die achter een wortel aanrent die door de koetsier aan een hengel voor zijn neus gehouden wordt. Als de condities slecht zijn zoals in de donkeren winterdagen, ben ik dus afhankelijk van de weekenden voor het maken van verbindingen. Want met de zonneactiviteit van de laatste weken sla je na 8 uur 's-avonds zelfs op de veelgeprezen 5MHz band nog geen deuk in een pakje boter. Maar de weekenden worden stelselmatig verkloot door die contestmalloten. En zeg niet dat het wel mee valt, want het valt niet mee . Deze maand 77 contesten – en dat zijn de contesten waar deze amateur van weet. Gemiddeld bijna 3 per dag!

Om deze idioterie te rechtvaardigen wordt ook nog eens gebruik gemaakt van oneigenlijke argumenten. Kijken we naar de website van de ARRL (spiegeltje ), dan zeggen ze over de contest o.a.: "To encourage W/VE stations to expand knowledge of DX propagation on the HF and MF bands". En dat is gewoon een leugen. Als je kennis wil vergroten over DX propagatie, dan beschrijf je een testopstelling, neem je de specificaties en de werkomstandigheden van jezelf en je tegenstation in aanmerking (Antenne, antennerichting, antennewinst, gebruikt vermogen etc.) en verzamel je meetrapporten om de propagatie te bestuderen. Als een contester ergens níét in geïnteresseerd is, is het wel zijn tegenstation. Alleen het volgnummer telt; naam, rig, antenne en vermogen om maar eens wat te noemen, zijn van totaal ondergeschikt belang aan het volgnummer. En de meetresultaten staan bij voorbaat vast: 59(9), hoe vaak je ook je call moet herhalen omdat het signaal zo zwak is, want dat staat hard geprogrammeerd in de gebruikte software. Heeft iemand van jullie wel eens een resultatenstudie van dit propagatie onderzoek gezien? Of noem je de contest uitslag zo? Bullshit dus.

Allerlei aanbevelingen die in het "normale" amateurverkeer als goede operating practice beschouwd worden, gelden ineens niet meer als er een contest plaatsvindt. De gebruikte vermogens zijn van dien aard dat ik een fietslampje kan laten branden op de uitgang van mijn Direct Conversion ontvanger zonder dat de voeding aan staat. Bandplannen waarvan de IARU het nodig vindt om melding te maken als men zich daar niet aan houdt (voorbeeld ) zijn ineens vogelvrij als er een contest is, want "retedruk". Nou en? Kan iemand mij uitleggen wat voor speciale privileges contester hebben dat ze zich nergens meer aan hoeven te houden? En wat je kansen zijn in dit soort wedstrijdjes met een Blokker antenne van €5 tegen het antennepark van bijvoorbeeld speciaal conteststation OH8X ? Dat heeft toch niets meer te maken met de reden dat de ITU spectrum ter beschikking heeft gesteld aan radio amateurs?

Het is tijd om een vuist te maken tegen deze wekelijks terugkerende terreur. Persoonlijk ben ik van mening dat slechts om de week contesten georganiseerd moeten worden. Contesters een weekend, echte amateurs een weekend om te werken. Eerlijk delen. Ik heb de poll weer eens op de website gezet om eens te polsen hoe andere amateurs er over denken. Blijkt daaruit dat er meer amateurs zijn die de terreur van contesten zat zijn, dan ga ik me er hard voor maken om een voorstel tot het reduceren van contesten tot om het weekend in te brengen in het Amateur overleg. Ik ben het zo langzamerhand spuugzat dat technisch uitgedaagden hun bestaan rechtvaardigen door het elk weekend weer met kiloWatten roepen van "You're 59 – what's my number?". Het wordt tijd dat je ook in het weekend weer eens kunt vragen hoe iemand heet, met wat voor antennes hij werkt, hoe mijn rapport ECHT is, hoe de kwaliteit van mijn signaal is, en meer zaken waar je wat aan hebt als je experimenteert. Ik weiger mij door dit soort gefrustreerde totaalmalloten te laten verbannen naar de WARC banden omdat zij zo nodig 48 uur lang 59 met een volgnummer willen blèren, daarmee normale QSO's compleet onmogelijk makend. Laat in de poll eens weten wat jouw mening is.