Radiogeschiedenis: Koning Hussein JY1

JY1

JY1Oudgedienden kunnen het zich waarschijnlijk nog wel herinneren: een koninklijke radioamateur. In 1999 maakte de krant Guardian newspaper melding van een amateur radio verbinding tussen Henry Balen G4MHB en Koning Hussein van Jordanië JY1.

 

 

Koning Hussein en diverse andere leden van zijn familie hadden een zendmachtiging. Hij was regelmatig op de banden te horen tot aan zijn overlijden op 7 februari 1999.

Het verhaal in The Guardian is HIER te lezen.

JY1

The Guardian haalt ook een verbinding aan uit 1983 tussen JY1 en astronaut Owen Garriott W5LFL. Daar is nog een opname van bewaard gebleven:

JY1 speelde ook een rol in de amateur radio promotiefilm "The World of Amateur Radio":

Helaas hebben we tegenwoordig niet meer van die koninklijke amateurs. Een aantal jaren geleden heb ik in een poging het zendamateurisme weer wat in de schijnwerpers te krijgen, een brief gestuurd aan koning Willem Alexander met het verzoek beschermheer van de radioamateurs te worden. Als je al beschermheer van de eerste de beste Limburgse kleiduivenschieters kunt worden vanuit cultureel perspectief, waarom dan niet van de radiocultuur, nietwaar. Hij mag ook vliegen, dus hij weet hoe een microfoon eruit ziet. Maar ik kreeg een beleefd briefje terug van zijn secretaris dat hij het al druk genoeg had met dit soort onzin (stond er niet letterlijk, maar tussen de regels door werd dat wel duidelijk, een beetje zoals de stalmeester ). Aan de ene kant: gemiste kans. Aan de ander kant: je moet er niet aan denken dat Willem Alexander echt een machtiging krijgt, zijn Baofeng op NOS zet en dan midden in een demonstratie van LSD-verslaafde lobotomiepatiënten terecht komt. Ach ja, vroeger. Was het misschien toch wel beter…