KPN heeft LoRa-dekking in hele Randstad

Wat is dit in godsnaam...

Wat is dit in godsnaam...KPN heeft sinds 7 april dekking met zijn LoRa-netwerk voor IoT (Internet-of-Things) toepassingen gerealiseerd in de hele Randstad-regio. Dat laat de operator weten. Het LoRa (Long Range)-netwerk werd in november 2015 gelanceerd met dekking in Rotterdam en Den Haag.

 

 

In januari kondigde KPN aan dat het dit netwerk versneld ging uitrollen, om in juni 2016 landelijke dekking te bereiken. Momenteel kunnen er IoT-toepassingen gebruikt worden op het LoRa-netwerk van KPN in Zuid-Holland, Noord-Holland en delen van Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Groningen.

De operator organiseert een aantal LoRa-roadshows in aanloop naar het realiseren van de landelijke dekking, waaronder vandaag op de luchthaven Schiphol. De luchthaven en KPN experimenteren met verschillende LoRa-toepassingen, waaronder in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. De komende maanden voorziet KPN in heel Nederland bestaande mobiele opstelpunten van een LoRa-gateway en –antenne. Ruim 1.000 mobiele opstelpunten moeten op deze manier uitgerust worden.

Het LoRa-netwerk is bedoeld voor apparaten die niet continu verbinding met internet hoeven hebben, maar die slechts af en toe data hoeven door te geven. Dat kan bijvoorbeeld bij auto's; vervoerders zouden de positie van hun voertuigen kunnen bijhouden. Ook flexibele straatverlichting die op afstand aan of uit kan worden gezet en slimme afvalbakken die kunnen doorgeven wanneer ze vol zijn, behoren tot de mogelijkheden.

Op dit moment biedt KPN net als andere providers al m2m-toepassingen over bestaande 2g-, 3g- en 4g-netwerken aan, maar het voordeel van LoRa-verbindingen is dat ze veel minder energie verstoken. Een apparaat met een LoRa-verbinding kan volgens KPN tien jaar op een simpele AA-batterij werken. Daar staat tegenover dat de maximale doorvoersnelheid beperkt is: die bedraagt maximaal 50 kilobit per seconde. Dat is overigens alsnog twee keer zo snel als gprs.

KPN huisvest de verbindingen op een frequentie van 868MHz. "Dat is een publiek toegankelijke band", aldus woordvoerder Nienke Sneller. KPN hoeft daarvoor dus geen licentie te hebben. In ideale omstandigheden hebben de verbindingen een bereik van 15 kilometer. "Maar in steden is dat natuurlijk minder", aldus Sneller.

Gebruikers zullen apparatuur moeten aanschaffen die compatibel is met het netwerk; op dit moment is ondersteuning nog niet wijdverbreid. Het netwerk is in eerste instantie bedoeld voor zakelijke klanten; KPN weet nog niet of het de techniek ook aan consumenten gaat aanbieden, bijvoorbeeld om slimme koelkasten aan het internet te knopen.