Nieuw Zeeland verzoekt toegang tot 222-223MHz

Nieuw-Zeeland

Nieuw ZeelandIn een brief aan de Radio Spectrum Management Policy and Planning manager vraagt de Nieuw Zeelandse radiovereniging  New Zealand Association of Radio Transmitters (NZART) een toewijzing voor radio amateurs aan voor het gebied van 222-223 MHz

 

In de brief staat:

NZART is altijd op zoek naar spectrum dat andere eigenschappen heeft dan het spectrum waar we al toegang toe hebben. De 174 tot 230 MHz band valt duidelijk in deze categorie – met eigenschappen die duidelijk verschillen van de twee naastgelegen amateurbanden (144 MHz en 430 MHz).

Daarom verzoeken we hierbij om een klein frequentiegebiedje (222 – 223 MHz) beschikbaar te stellen voor Nieuw Zeelandse radio amateurs voor zowel zelfstudie als technisch onderzoek van deze band.

Het verzoek voor een stukje spectrum voor radio amateurs betekent niet dat we andere gebruikers van de band uit willen sluiten. Naar onze mening (en die van anderen) is er voldoende spectrum beschikbaar in de band om aan allen die een toewijzing zoeken, tegemoet te komen – inclusief de reservering van wat bandbreedte voor toepassingen (zoals het Internet of Things) die momenteel nog niet duidelijk omschreven zijn.

Hoewel voor ons een totaal onbekende band, is in Amerika al langer het gebied van 222-225MHz het domein van de radio amateurs. Mocht het Nieuw Zeelandse AT er toe overgaan, dan kon dit wel eens op de agenda van de WRC's komen te staan om wereldwijd gereguleerd te gaan worden. En wie weet krijgen we er dan weer een stukje spectrum bij. Momenteel zit in dit gebied volgens het Nationaal Frequentieplan de digitale omroep, dus heel snel zal het niet gebeuren, maar als het een WRC beslissing wordt, is het zeker niet uitgesloten.