Aantal amateurs in Duitsland neemt af

darc

darcGerrit Herzig DH8GHH heeft de Duitse licentie statistieken en examen informatie beschikbaar gemaakt en daaruit blijkt dat het aantal radio amateurs in Duitsland gestaag afneemt sinds 2002.

 

 

 

De IARU Regio 1 website meldt dat de 5e International Youth Meeting plaatsvond tijdens de HAM Radio 2016 in Friedrichshafen. Jongeren, jeugdcoördinatoren, jongerenwerkers en geïnteresseerde personen vanuit tenminste 12 landen deden mee aan deze bijeenkomst.

Tijdens de meeting werden drie lezingen gehouden: 

– La Radio è Giovane: YOTA the Italian way – Silvio Gaggini IZ5DIY, Alex Carletti IV3KKW
http://www.ham-yota.com/wp-content/uploads/2016/07/YOTAItalia.pdf

– (Statistics) about the success of ham radio training in Germany – Gerrit Herzig DH8GHH
http://www.ham-yota.com/wp-content/uploads/2016/07/Statistics-Ham-Radio-Education-in-Germany-HamRadio-2016.pdf

– HAM Radio training in the Berlin area – Lars Weiler DC4LW (geen presentatie beschikbaar)

In 2002 waren er ongeveer 80.000 radio amateurs in Duitslant, en in 2015 was dit teruggelopen tot 67.349.

In 2010 was het aantal nieuwe amateurs zo geslonken dat er slechts 379 kandidaten waren voor het Class E examen (zeg maar onze N licentie) en slechts 147 voor het Class A examen (onze F).

Om de terugloop tegen te gaan heeft de Duitse amateurvereniging DARC een gratis online opleiding op haar website gezet en is wat actiever geworden in opleiding en jeugdwerk.

De cijfers voor 2015 laten dan ook een toename met 590 kandidaten zien die het Class E examen deden en 325 die voor het Class A examen opgingen.

Het is te hopen dat het nieuwe instap examen Class K? er snel doorheen komt. (Vinden ze in Duitsland tenminste. Ik vraag me altijd weer af dat waarom als iets terugloopt, het niveau verlaagd wordt om de aantallen in stand de houden en kwantiteit kennelijk voor kwaliteit gaat. Een amateur met een ouwehoerdiploma is geen amateur zoals bedoeld in de definitie van de ITU, maar dat is mijn persoonlijke mening -red)

IARU Regio 1 http://iaru-r1.org/