Condities slecht of niet?

12m bandHet nadeel van de beschikbaarheid van allerlei informatie op internet is, dat die informatie als De Waarheid beschouwd wordt, en men geen eigen initiatief meer toont. En dat kan je wel eens een paar leuke DX contacten schelen.

 

 

 

Steeds meer amateurs vertrouwen op informatiebronnen via het internet om te beslissen of, en op welke band, ze zullen luisteren. Onlangs publiceerden we nog een link naar een site met real time bandcondities. Amateurs zitten alleen nog maar op deze sites te kijken, met in een ander venster het DX-cluster (DX, beste nieuwe amateurs, is een bijzonder station, meestal buiten het continent waar je zelf zit. Het is GEEN real time versie van het LotW. Dit terzijde). Dat levert een heel nieuw fenomeen op: dode banden. Althans, schijnbaar dood. Iedereen luistert en niemand roept.

Onlangs ontstond hierover een discussie op amateurfora: een oldtimer merkte op dat als hij een oproep deed op een "dode" band waar niets te horen was, hij onmiddellijk respons kreeg en vervolgens een hele reeks stations kon werken. De oldtimer gebruikte geen internet maar zette gewoon zijn transceiver aan en begon ergens te roepen. En dan blijkt een dode band ineens niet zo dood te zijn als internet doet vermoeden. Vooral 12m is een verrassingsband: daar hoor je maar zelden wat, maar op de eerste aanroep blijken er toch een heleboel amateurs te luisteren.

De moraal van de discussie: Geef eens een CQ. Neem niet klakkeloos aan wat op internet staat. Condities zijn onderhevig aan schommelingen, bepaald door het tijdstip van de dag, het seizoen, atmosferische omstandigheden en allerlei andere variabelen die niet zomaar in een voorspelling te vangen zijn. Pak gewoon een keer die sleutel/microfoon en begin te roepen. Je zal er versteld van staan hoe een dode band ineens tot leven komt.