SAQ ontvangt bijna 300 rapporten

normal_T_P1010114

normal_T_P1010114Lars Kalland, SM6NM, van het SAQ Grimeton Heritage Site station in Zweden heeft op 12 juli een voorlopig rapport gepubliceerd waarin staat dat er 297 luisterrapporten ontvangen zijn, en dat de meeste luisteraars er in geslaagd waren om op zijn minst een deel van de tekst die op 3 juli op 17,2kHz werd uitgezonden ter gelegenheid van de herdenking van “Alexanderson Day”, te nemen.

 

 

Het grootste deel van de rapporten was afkomstig uit Europa, maar er waren ook 4 luisteraars uit Amerika die er in geslaagd zijn om de SAQ signalen te horen.

“Wederom bedankt voor jullie inspanningen om de oude machine in perfect werkende staat te houden,” schreef Jean Louis Descombes, F6BNL. “Het is elke keer weer zo'n belevenis om het station te horen!,” schreef John Collins, KN1H.

De Alexanderson generator uit het begin van de vorige eeuw — feitelijk een wisselstroomgenerator die op zeer hoge snelheid draait — kan 200 kW produceren, maar meestal wordt hij op minder dan de helft van dit vermogen gebruikt. Eens zorgde hij voor betrouwbare verbindingen over de atlantische oceaan, maar tegenwoordig is het een museumstuk en wordt alleen gebruikt tijdens speciale gelegenheden. Hij is gebouwd in de twintiger jaren van de vorige eeuw.

Het station wordt onderhouden door de Grimeton World Heritage stichting.