KPN voert proef uit met 3G-spectrum voor 4G

Hoop antennes he!

Hoop antennes he!KPN voert momenteel een proef uit waarbij ongebruikt 3G-spectrum in de 2.100 MHz-frequentieband ingezet wordt om de het 4G-netwerk meer capaciteit te geven. Dat laat KPN-woordvoerder Stijn Wesselink desgevraagd weten.

 

 

De proef wordt uitgevoerd in Schiedam. Het is volgens Wesselink nog te vroeg om met verdere details te komen. Vofafone is met eenzelfde proef bezig sinds juli. T-Mobile is sinds juni met een vergelijkbare proef bezig, waarbij gebruik wordt gemaakt van 3-band carrier aggregatie (3CA) inclusief 3G-spectrum. Destijds werd bekend dat KPN ook het voornemen had om zo'n proef uit te gaan voeren.

Gisteren werd bekend dat Vodafone bezig is met een proef in een gebied ten zuidwesten van Eindhoven. De helft van het voor Vodafone beschikbare 3G-spectrum in de 2,1 GHz-frequentieband wordt via carrier aggragation toegevoegd aan het 4G-netwerk. Vodafone gebruikt in de regio Eindhoven al spectrum uit drie frequentiebanden (800, 1800 en 2600 MHz band) via de carrier aggregatie-technologie (4G+, ofwel LTE Advanced). Het bundelen van blokken spectrum verhoogt de maximale downloadsnelheden en capaciteit. In de proefregio zou nauwelijks nog gebruik worden gemaakt van het 3G-spectrum. Met quad carrier aggregatie zijn in theorie downloadsnelheden tot 650 Mbps mogelijk. Om dit te gebruiken is wel een smartphone nodig met een LTE cat.12 chipset.

Vodafone is van plan om de proef met het inzetten van ongebruikt 3G-spectrum voor het 4G-netwerk bij gebleken succes geleidelijk aan uit te breiden naar locaties waar op termijn meer vraag naar 4G-diensten wordt verwacht en waar er minder vraag naar 3G-capaciteit is. Op 5 september is het spectrum geactiveerd in het 4G-netwerk. “Het bundelen van 4 frequentiebanden is technisch mogelijk maar niet het doel van deze proef,” licht de woordvoerder toe. “Het doel van Vodafone blijft de capaciteit te bieden die nodig is voor onze klanten. Hierbij stellen wij de gebruikerservaring voorop.”

T-Mobile is in juni in Woerden een test begonnen met 3-band carrier aggregatie (3CA), waarbij ook 3G-spectrum wordt ingezet. Op alle locaties in Woerden is de helft van het spectrum in de ‘UMTS vergunning’ omgezet naar 4G. T-Mobile was de eerste operator in Nederland die 4G+ techniek inzet op de UMTS-band (2100MHz). De capaciteit voor LTE wordt hiermee vergroot naar 40 MHz. Met 3CA in het netwerk en een geschikte smartphone zijn in theorie datasnelheden mogelijk tot 300 Mbps in de downlink.

Hogere carrier aggregatie zit al enkele jaren in de standaard voor LTE-Advanced, maar de uitrol in Nederland komt pas op gang nu de uitbouw van de eerste fase klaar is. KPN en Vodafone bieden 4G+ met name in stedelijke gebieden, T-Mobile zegt landelijke dekking te hebben met 4G+. Ook KPN en Vodafone testen met drie banden, maar met een andere combinatie van frequenties: 800, 1800 en 2600. T-Mobile heeft in Nederland geen 800 MHz vergunning.

Er komt steeds meer ruimte vrij op 3G-frequenties. Het dataverkeer op 3G loopt terug, constateerde ACM afgelopen augustus in de Telecommonitor, met daarin de marktcijfers tot en met het eerste kwartaal van 2016. Voor het eerst is de hoeveelheid dataverkeer op de UMTS-netwerken gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. ACM houdt nog een slag om de arm: de komende kwartalen moet blijken of dit effect eenmalig was, of structureel.