Amateurs weer toegang tot 76-81GHz

FCC

fccIn een voorlopig rapport dat op 13 juli besproken gaat worden, stelt het Amerikaanse AT, de FCC, voor om een bijna 20 jaar oude opschorting van amateurgebruik van de 76-77 GHz band op te heffen, waardoor de amateurs – en hun satellieten – weer op secundaire basis toegang krijgen tot het volledige segment van 76-81 GHz.

 

 

De FCC heeft in het segment 77-77.5 GHz de amateurstatus van primair naar secundair gewijzigd, zodat het overeenkomt met de rest van de 76-81 GHz band, en heeft ook een uniform vermogensniveau voorgesteld voor die band. Het voorstel concludeert dat amateurradio en mobiele radars prima samengaan in deze band met minimale aanpassingen aan de amateurregels. Men wil hiermee ook graag het wereldwijd beschikbare spectrum voor radargebruik consolideren en uitbreiden.

De FCC stelt een maximum vermogen voor van 55 dBm peak effective isotropic radiated power (EIRP) en dat komt overeen met 316 W EIRP voor amateurs. Dat is hetzelfde vermogen dat mobiele radars mogen gebruiken. De onderzoekscommissie van de FCC denkt dat het risico van onderlinge storing in deze band minimaal is vanwege het richtingseffect van mobiele radars (wel eens van reflecties gehoord? -red) omdat die mobiele radars doorgaans laag op het voertuig gemonteerd zijn en ook meestal naar beneden gericht zijn. Daarnaast gebruiken amateurs de band niet continu en zijn de trajectverliezen hoog.