Amateurs gevraagd voor politieke missie

Indiase vlag

Indiase vlagAmateurs in West Bengalen zijn gevraagd om te luisteren naar de radio communicatie tussen leiders van de Gorkha Janmukti Morcha, een separatistische beweging die in dat deel van India een eigen nieuwe staat probeert op te richten.

 

 

Volgens de media gelooft de overheid dat de GJM kleine radiostations in de landerijen en heuvels van de regio heeft neergezet en gewoon doorgaat met onderlinge communicatie nadat de overheid op 18 juni de kabel- en internetdiensten heeft afgesloten.

Ambarish Nag Biswas, VU2JFA, secretaris van de West Bengaalse Amateur Radio Club, vertelde aan de media dat hij lange gesprekken opgevangen heeft in het Nepalees en Tibetaans maar de inhoud is geheim en hij kon verder niets zeggen over de betrokkenheid van de club.

Op 15 juni is de politie het kantoor van de separatisten binnengevallen en heeft twee radio's in beslag genomen. De Indiase media halen autoriteiten aan die gezegd hebben dat verdachte gecodeerde signalen verzonden zijn tussen activisten en andere regio's. Na het ontdekken van de radio's besloot de politie om de radio amateurs in te schakelen in de hoop dat de amateurs kunnen helpen bij het opsporen van de activiteiten. De leiders van de GJM houden zich vermoedelijk schuil na een periode van geweld en het voor onbepaalde tijd in staking gaan van aanhangers van de beweging.

In diverse media ontkent Roshan Giri, de algemeen secretaris van de GJM, het bestaan van de radio's, en suggereert hij dat de regering probeert om de beweging in diskrediet te brengen.

Persoonlijk vind ik dat de hobby gescheiden moet blijven van politiek, anders wordt het net voetbal. Aan de andere kant hebben amateurs zich in de tweede wereldoorlog ook bezig gehouden met verzetscommunicatie. Maar toch. Als commercie en/of politiek zich met een hobby gaan bemoeien blijft er vaak niet veel van over.