Satelliet relayeert per ongeluk GSM signaal

satelliet

satellietVelen van ons gebruiken satelliet communicatie zonder ooit over de satelliet zelf na te denken. Het is verleidelijk om je voor te stellen dat ergens boven ons een communicatie centrale annex distributie node rondcirkelt van adembenemende ingenieuze complexiteit, maar het zal voor sommigen als een verrassing komen dat de meeste communicatiesatellieten simpele transponders zijn. Ze luisteren op de ene frequentieband en verschuiven wat ze opvangen naar een andere frequentieband waar het opnieuw uitgezonden wordt.

 

Deze eenvoud is niet zonder zwakheden: het kapen van satellieten heeft een geschiedenis die al tientallen jaren terug gaat. In de 80-er jaren van de vorige eeuw zijn er verhalen van illegale transatlantische seriële verbindingen die meeliftten op de draaggolven van omroep satellieten.

Heel soms gebeurt zoiet per ongeluk. Onze aandacht werd getrokken door een stuk dat geschreven is door Harald Welte over de onbedoelde relayering van een GSM basisstation via een satelliet transponder, en heel interessant is de presentatie van een conferentie die in 2012 plaatsvond en die aan deze gebeurtenis refereert. De technici laten zien hoe ze het stoorsignaal identificeerden als een GSM signaal door de timing frames, en hoe ze vervolgens de bron localiseerden in Nigerië. Dat maakte overigens niet de uplink bron meteen duidelijk: daarvoor moesten ze een downconverter maken van een LNB, waarvan ze de uitgang verbonden met een antieke Nokia mobiele telefoon waarvan de draadantenne in een HF connector was bevestigd. De Nokia was in staat om de identificatie gegevens van het basisstation de decoderen, waardoor ze in konden zoomen op de schuldige zender.

De netwerkbeheerder was niet schuldig: er was een uplink poort op het basisstation waar geen afsluitweerstand op geschroefd was, en het GSM signaal wat aldus in de ether terecht kwam was voldoende om als parasitair signaal mee te liften op de transponder en was daardoor in heel Europa en Afrika hoorbaar. Wil je meer lezen over hoe het technisch detectivewerk uiteindelijk tot de bron van de storing leidde, dan kan je HIER het hele verhaal lezen.