PvdA vindt radiopiraten “Geen probleem”

rode-koptelefoon-PVDA

rode-koptelefoon-PVDAWappies van de PvdA hebben Kamervragen gesteld over de acties van het Agentschap Telecom tegen radiopiraten en boetes van duizenden euro’s. De PvdA omschrijft piraterij als "een plezierige hobby" en wijst op de steun om het fenomeen tot cultureel erfgoed uit te roepen.

 

 

Het Agentschap Telecom wijst op het feit dat FM-spectrum nog steeds in schaarse vergunningen zit en dat het niet toegestaan is dat te storen. Bovendien zorgen (vaak onbemande) piratenzenders voor schade aan natuurgebieden en installaties, zoals waterkeringen.

Dat de PvdA-er in kwestie bij benadering geen idee hebben waar ze het over hebben, blijkt wel uit de kamervragen. Vraag 5 bijvoorbeeld is een mooie:

"Bent u gezien het afnemen van het belang van frequenties en het meer digitaal uitzenden van programma’s bereid te kijken of mensen hun hobby kunnen uitvoeren op een fatsoenlijke manier, vanzelfsprekend rekening houdend met vliegverkeer en militair gebruik van frequenties?"

Huh? Het afnemen van het belang van frequenties? Over de hele wereld vechten providers elkaar de tent uit voor het verkrijgen van spectrum. Misschien niet om naar Zwarte Riek te luisteren, maar toch. En illegaal zenden "een hobby" noemen is ook nogal een wijziging van visie. Ik heb voor het in mijn auto gemonteerd hebben van een 27MHz-bak (stond niet eens aan) nog eens 250 gulden boete, 2 weken voorwaardelijk en een proeftijd van een jaar gehad. En nu is illegaal zenden ineens "een hobby"? Het heeft vast helemaal niets met de verkiezingen te maken, deze bij piraten ongetwijfeld met gejuich ontvangen retoriek. In dat geval getuigt het van een ongelofelijk gebrek aan (technisch) inzicht. Wat een nono's…