De Staat blokkeert testen met 3,5 GHz band voor 5G

AT-logo

AT-logoDe Staat zal geen experimenteervergunningen afgeven voor testen met de 3,5 GHz-band in Groningen. Dat bleek op 14 maart tijdens overleg in de Tweede Kamer.

 

 

Op de campus van de universiteit staat 5Groningen, een lab waarin het bedrijfsleven test met toepassingen van 5G. 

5Groningen heeft om zo’n experimenteervergunning gevraagd, maar het Agentschap telecom heeft die afgewezen, meldt staatssecretaris Mona Keijzer van EZK. Dat zou het afluisterstation van de AIVD/MIVD in Burum ontoelaatbaar storen. Vanwege dat station is elk ander gebruik van 3400-3800 MHz verboden boven de lijn Amsterdam-Zwolle. 

D66-kamerlid Jan Paternotte en VVD-lid Anne Weverling hebben een motie klaarstaan waarin de regering wordt gevraagd om voor het eind van het jaar testen met 3,5 GHz mogelijk te maken, maar houdt die motie aan omdat er nog over dezelfde kwestie zal worden overlegd met de minister van Defensie. 

5Groningen test op weg naar 5G

Het field lab 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen, Ericsson, Huawei, KPN en T-Mobile. Het project is onlangs met drie jaar verlengd. Doordat het echte 5G-spectrum niet beschikbaar is, wordt er vooral getest met 4G-diensten die ook kunnen worden doorontwikkeld voor 5G. 

De Tweede Kamer vroeg ook medio februari al aandacht voor de 3,5 GHz-kwestie. Het ministerie van EZK vraagt nog om geduld, maar heeft wel toegezegd om nog voor de zomer met een toelichting te komen.