Boetes voor radiopiraten in Amerika verhoogd tot $2 miljoen

Piraat

PiraatIn de Verenigde Staten is een wet aangenomen die het mogelijk maakt op radiopiraten een boete op te leggen die op kan lopen tot wel $2 miljoen. Daarnaast gaat mediawaakhond FCC minstens twee keer per jaar de ether schoonvegen.

 

 

Net als in Nederland zorgen radiopiraten ook in de Verenigde Staten regelmatig voor problemen. Niet alleen worden legale radiostations en andere communicatiesystemen gestoord, maar het brengt ook de werking van het Emergency Alert System (EAS) in gevaar. Dit is een systeem waarmee de overheid in het geval van calamiteiten in kan breken op alle legale radio- en tv-stations, zowel via de ether als via de kabel.

Maar waar het Agentschap telecom nog mild is met boetes van 45.000 euro, gaat de Amerikaanse overheid een stapje verder. Een nieuwe wet maakt het mogelijk om radiopiraten een boete op te leggen van $100.000 per dag met een maximum van $2 miljoen.

Daarnaast gaat de FCC minsten twee keer per jaar de ether van de vijf grootste radiomarkten (New York City, Los Angeles, Chicago, San Francisco en Dallas-Ft. Worth) schoonvegen. Dit houdt in dat de ether gemonitord wordt op illegale signalen en dat deze opgespoord worden en uit de lucht gehaald worden.

Uiteraard blijft de FCC ook radiopiraten uit de lucht halen als er klachten binnenkomen. Vooral in New Jersey nabij New York City zijn regelmatig piraten actief.