KPN start migratie Digitenne naar DVB-T2

hoop antennes

hoop antennesKPN is gestart met de overstap van Digitenne naar de nieuwe technische standaard voor digitale ethertelevisie, DVB-T2. De overgang naar de nieuwe technische standaard is een vereiste vanuit de verstrekte vergunning aan KPN.

 

 

KPN heeft in 2016 een nieuwe uitzendvergunning binnengehaald voor de uitzendingen van een tv-pakket via de ether. Die nieuwe vergunning stelt als eis dat KPN tijdig de 700 MHz frequentie ontruimt, die naar mobiel gaat. Door de overstap van DVB-T naar DVB-T2 is er meer capaciteit en kwaliteit beschikbaar. 

Vanaf september start KPN met de voorbereiding van het vernieuwen van Digitenne voor klanten. Dit houdt in dat de zenderfrequentie wijzigt en de uitzendtechniek wordt vernieuwd van DVB-T1 naar DVB-T2. De vernieuwing gebeurt stapsgewijs per regio, waarbij Noord-Oost Nederland op 2 oktober als eerste aan de beurt is. Andere regio’s volgen in 2019.

Vijf regio’s

KPN hanteert een regionale aanpak voor de vernieuwing van het netwerk. Groningen, Drenthe en een deel van Overijssel zijn het eerst aan de beurt. Daar wordt begin oktober een start gemaakt. In 2019 volgen de andere vier regio’s.

  • Regio 2 bestaat uit de rest van Overijssel, een deel van Flevoland, Gelderland en een deel van Utrecht.
  • Regio 3 bestaat uit Noord-Brabant en Zeeland
  • Regio 4 bestaat uit Limburg
  • Regio 5 bestaat uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland, een deel van Flevoland en een deel van Utrecht.

Nieuwe apparatuur bij klant thuis noodzakelijk

Om gebruik te blijven maken van Digitenne moeten klanten de oude Digitenne-apparatuur omruilen voor een nieuwe tv-ontvanger. Nieuwe abonnees krijgen de decoder ZTE ZXV7200 vanaf februari, bestaande of verlengende abonnees krijgen een aanbod om de oude ontvanger om te ruilen. De smart card en de binnen-antenne zijn onderdeel van het pakket. KPN laat weten dat Digitenne-abonnees van tevoren informatie ontvangen over de conversie van Digitenne naar HD. 

De vernieuwing is uiterlijk 1 januari 2020 in heel Nederland afgerond. Gelijktijdig met de overgang naar DVB-T2 verbetert KPN het Digitenne-product. De beeldkwaliteit gaat omhoog van SD naar HD en het aantal zenders blijft gelijk.

Draadloos oplossing  campings, scheepvaart

Digitenne voorziet al jaren in specifieke behoeftes van een groot aantal tv-klanten. Zo wordt draadloos televisie kijken via Digitenne onder meer gebruikt op campings, in de scheepvaart en op plekken waar geen vaste televisieverbinding mogelijk is.